Marcel Ciolacu spune că face parte dintr-o generație obișnuită să returneze

Într-o intervenție video, Marcel Ciolacu a declarat că Sistemul Garanţie-Returnare în România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa. Va marca, în acelaşi timp, o premieră globală. Pentru că va fi cel mai mare sistem de acest fel integrat. Premierul a detaliat că generația sa este obișnuită cu sistemul de returnare.

”Fac parte dintr-o generaţie în care am fost învăţaţi să nu irosim resursele pe care le avem la dispoziţie. Îmi amintesc cum în copilărie toate mingile de fotbal ni le luam cu banii strânşi pe sticlele pe care le strângeam zile în şir toţi copiii de la bloc. Dar dincolo de aceste mici beneficii, cred că cel mai important era că toţi aderasem, conştient sau nu, la acele principii legate de responsabilitate şi sustenabilitate faţă de mediul înconjurător”, a spus premierul în discurs.

Întoarcerea la principii sănătoase

Şeful Executivului a arătat că a venit timpul să ne întoarcem la aceste principii sănătoase. Ciolacu a spus că este bucuros să participe la evenimentul de la Cluj. Și a menționat că se poate vorbi despre un moment zero. Pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel naţional. El a apreciat momentul drept istoric. pentru că el consemnează debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară a României şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional.

Marcel Ciolacu a precizat că guvernul actual, împreună cu mediul privat, au reuşit să dea drumul celui mai important proiect de ţară în acest domeniu din ultimii 30 de ani”. Premierul a menţionat că ”lansarea SGR va poziţiona Româna pe o poziţie de leadership european în protecţia mediului şi gestionarea ambalajelor”.

”SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa (după Germania) din perspectiva numărului de ambalaje procesate, reprezentând în acelaşi timp o premieră globală – cel mai mare sistem de acest fel integrat – şi sperăm noi că va deveni un studiu de caz pentru guverne din întreaga lume.

Începând cu 30 noiembrie, cetăţenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetăţeni din toată lumea care locuiesc într-o ţară în care există un Sistem de Garanţie Returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 ţări au implementat SGR, ajungând la o populaţie de aproape 145 de milioane. Peste doar 3 zile, odată cu alăturarea României vor fi peste 163 de milioane de cetăţeni europeni mai atenţi cu mediul în care locuiesc”, a precizat şeful Executivului.

Acesta a mai precizat că înfiinţarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de noi locuri de muncă. Asta până la sfârşitul anului viitor. Mai mult de atât, acestea vor stimula investiţii similare de transport. Dar şi reciclare atât pe orizontală, cât şi pe verticală.