Marcel Ciolacu, de Ziua Europei: I-am îndemnat pe tineri să creadă în România Europeană

Cu ocazia Zilei Europei, Marcel Ciolacu a subliniat că PSD este cel mai european partid din România. Liderul social-democrat a menționat că PSD a încurajat tinerii să investească în idealul unei Românii Europene și să continue să se angajeze pentru a asigura că țara noastră beneficiază la maximum de statutul său în cadrul Uniunii Europene.

”I-am îndemnat pe tineri să creadă în România Europeană şi să militeze în continuare pentru ca ţara noastră să profite de apartenenţa noastră la UE şi să se afirme în structurile europene”, a transmis el, după o întâlnire cu reprezentanţi ai PES activists România.

”Partidul Social Democrat este cel mai european partid din România şi singurul care are în interiorul său o structură responsabilă de dezbaterile şi temele europene”, a susţinut Marcel Ciolacu, joi seară, într-o postare pe Facebook.

Liderul PSD a declarat că s-a întâlnit joi cu aproape 200 de membri interesați de subiectele europene, din cadrul organizației PES activists România, dintre care mulți erau tineri. El și-a arătat satisfacția în legătură cu entuziasmul și dorința acestora de a colabora pentru a consolida poziția țării noastre în cadrul Uniunii Europene. Ciolacu i-a îndemnat pe tineri să aibă încredere în conceptul de România Europeană și să continue să se implice pentru a asigura că țara noastră beneficiază de statutul său de membru al UE și să se afirme în cadrul instituțiilor europene.

Mesaj de Ziua Europei

În cadrul ședinței de Guvern de joi, 9 mai, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei. Conform declarațiilor sale, cel mai adecvat mod de a marca acest eveniment este prin utilizarea eficientă a fondurilor europene pentru modernizarea țării.

Marcel Ciolacu a subliniat că, la fel cum s-a reușit atingerea unei rate de absorbție de peste 97% în exercițiul financiar 2014-2020, obiectivul este să se realizeze același nivel de succes și în ceea ce privește fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și cele din actualul exercițiu financiar european.

„Astăzi este Ziua Europei și cred că modul cel mai potrivit în care o putem celebra este folosind eficient toți banii europeni disponibili pentru modernizarea țării. De aceea, aprobăm azi o ordonanță de urgență prin care venim cu noi soluții pentru finalizarea în bune condiții a finanțării unor proiecte susținute din banii europeni.

Așa cum am adus absorbția din exercițiul 2014-2020 la peste 97%, la fel vrem să facem și cu fondurile din PNRR și cu cele din actualul exercițiu financiar european”, a declarat acesta.

Conform declarațiilor șefului Executivului, până la data de 30 aprilie, s-au raportat investiții în valoare de 41 miliarde de lei. Acesta a subliniat că niciodată în istoria României nu s-a alocat o sumă atât de mare pentru investiții, fie din fonduri europene, fie din bugetul de stat.

Guvernul actual și-a propus în bugetul de stat să aibă investiții în valoare de 110 miliarde de lei, reprezentând 7,2% din PIB, a mai precizat el. Marcel Ciolacu estimează că, având în vedere că în lunile ianuarie și februarie activitatea de construcții nu este în mod obișnuit la nivel maxim, anul acesta va fi prima oară în istoria României când procentul din PIB alocat pentru investiții va fi depășit.

„Până la data de 30 aprilie au fost investiții de 41 de miliarde de lei. Niciodată în istoria României nu a fost o asemenea sumă alocată pentru investiții, atât din fonduri europene, cât și din bugetul de stat.

Actualul guvern și-a propus în bugetul de stat investiții de 110 miliarde de lei, respectiv 7,2% din PIB. Ținând cont că de obicei în lunile ianuarie și februarie nu sunt lucrările cele mai intense, cu certitudine anul acesta va fi pentru prima oară în istoria României când se va depăși procentul din PIB alocat pentru investiții”, a afirmat premierul.

Ciolacu a exprimat dorința de a avea astăzi o discuție pe analiză de progres împreună cu ministrul fondurilor europene și cu ministrul finanțelor, atât pe jaloanele din PNRR, dar și pe fiecare obiectiv de investiții din PNRR.