Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale?

În cadrul emisiunii „Insider Politic” de sâmbătă, difuzată la Prima TV, Vasile Dîncu a fost întrebat dacă Marcel Ciolacu are posibilitatea să nu candideze la alegerile prezidențiale. Răspunsul lui Dîncu a fost că Marcel Ciolacu are toate opțiunile disponibile, fiind considerat cel mai influent personaj din partid.

”Liderul PSD are orice opţiune, pentru că este cel mai puternic om din partid. Toată lumea îl ascultă pe liderul nostru. Un dezavantaj pe care îl are în acest moment este că n-are nicio poziţie internă. Suntem o echipă destul de coezivă. Putem să spunem că suntem prieteni, dar ca să revin direct la întrebare, spun următorul lucru: preşedintele nostru a anunţat că este capabil să accepte un alt candidat care să câştige. Şi a mai spus un lucru care, de asemenea cred, vom hotărî împreună cu partidul cine este candidatul nostru.

Dar, pe de altă parte, ca să fiu foarte sincer şi să fac şi să spunem referinţă la calitatea mea de sociolog, de martor al evenimentelor în ultimii 30 de ani şi sondator, spun că într-adevăr este foarte greu să nu candideze, ca preşedinte al PSD. În primul rând, pentru că, chiar dacă nu s-a întâmplat niciodată, există în politică un fel de dorinţă de a-i scoate pe lideri în faţă să se bată în locul armatelor. Asta este o chestiune primitivă, dar care funcţionează şi astăzi”, a declarat Dîncu.

Vasile Dîncu a menționat că identificarea unui alt candidat în acest moment este o sarcină dificilă. Adăugând că aducerea unui candidat din exterior ar fi problematică, iar aducerea unuia din interior ar crea un alt centru de putere. El a comparat această mentalitate cu cea a sultanatelor din România și din Istanbul, unde liderii trebuiau să-și elimine frații pentru a evita competiția pentru putere.

Dîncu a subliniat că această mentalitate încă persistă și că niciun lider nu ar accepta să devină un pol de putere în interiorul organizației pe care o conduce. Cu privire la alegerile europarlamentare, el le-a considerat un indicator relevant pentru viitor și a afirmat că decizia de a candida aparține în primul rând lui Marcel Ciolacu. Dîncu a menționat că partidul îl susține pentru candidatură, dar hotărârea finală va depinde de Ciolacu și de analiștii în care acesta are încredere.

Marcel ciolacu va lua decizia dacă va candida sau nu

”Este foarte greu să găseşti un candidat, un alt candidat în acest moment. Ca să-l aduci din afară, este greu să fie acceptat dinăuntru. Apoi ca să-l aduci din interior, să găseşti un candidat, de asemenea, se creează un alt pol de putere şi în sultanatele din România, ca şi la Istanbul, sultanul trebuia să-şi omoare pe toţi fraţii ca să nu atenteze la putere. Încă funcţionează această mentalitate, cu siguranţă niciun lider nu acceptă să se nască pol de putere în interiorul acestei organizaţii pe care o conduce. Deci vom vedea. Alegerile europarlamentare vor fi, după părerea mea, un indicator foarte bun pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Cu siguranţă că Marcel Ciolacu va hotărî. Şi este asta în primul rând hotărârea lui. Noi, cei din partid, îl credităm cu candidatură, adică cu siguranţă că partidul îl va împinge spre candidatură şi rămâne judecata lui şi a analiştilor în care are încredere”, a spus Dîncu.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu va mai juca un rol important în fruntea partidului sau în politică, în cazul în care nu va candida la alegerile prezidențiale, Vasile Dîncu a declarat că actualul mandat de premier este „definitiv și definitoriu” pentru viitorul său în cariera politică.

”Contează foarte mult mandatul de prim-ministru pe care îl are în acest moment. Eu cred că în acest moment este definitiv şi definitoriu acest mandat de premier şi pentru viitoarea lui carieră politică, dar şi pentru candidatura, posibila candidatură la prezidenţiale. Eu cred că, chiar dacă ar avea un alt candidat, Marcel Ciolacu ar putea să conducă în continuare partidul foarte bine, într-un alt aranjament, să zicem, politic, pentru că în acest moment este, aş putea să spun, regina noastră de pe tabla de şah şi atunci evident că este clar că va rămâne, mai ales că nu este un lider care să acapareze toată puterea, care să-şi creeze adversităţi. Este un lider care împarte puterea şi acest lucru este unul care este un avantaj pentru dânsul”, a răspuns Dîncu.

Eşecurile PSD din ultimii 20 de ani

Vasile Dîncu a discutat despre eșecurile PSD din ultimii 20 de ani și a subliniat că formula eșecului este reprezentată de consultanții străini care cunosc România doar de pe internet. Potrivit social-democratului, președintele Klaus Iohannis are doar 11 la sută încredere.

”M-am gândit foarte mult în ultima vreme, am făcut în ultimii 30 de ani, anul acesta fac 30 de ani de exit poll-uri şi de cercetări electorale. Deci am trei decenii în spate şi aş putea să spun că sunt lucruri care diferă în eşecurile PSD din ultimii 20 de ani. Sunt lucruri care sunt diferite la fiecare, dar sunt câteva lucruri care sunt asemănătoare. În primul rând, formula eşecului, consultanţi străini. Consultanţii străini cunosc România de pe internet, folosesc formule care nu se potrivesc foarte bine”, a declarat Vasile Dâncu, la emisiunea Insider Politic difuzată, sâmbătă, la Prima TV.