Marcel Ciolacu anunță că se reface autostrada cea mai tranzitată din România

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că se alocă un miliard de lei pentru reabilitarea Autostrăzii A1 București-Pitești, cea mai tranzitată autostradă a României.

De asemenea, Guvernul va aloca 11 miliarde de lei pentru reabilitarea liniei ferate Focșani-Roman, aproximativ 150 de kilometri de cale ferată.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

”Avem confirmarea oficială că ne-am ținut promisiunile făcute românilor la început de mandat. Inflația a scăzut sub 6% în aprilie și consumul privat arată o revenire solidă în primul trimestru. Practic, consumul populației începe să redevină, alături de investiții, un motor al creșterii economice.

Însă investițiile rămân factorul decisiv al dezvoltării noastre economice iar azi aprobăm noi proiecte majore. În primul rând, investim 11 miliarde de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferată Focșani-Roman. Sunt în special bani europeni pentru aproape 150 de kilometri de cale ferată, cu termen de realizare de 3 ani. Iar în domeniul rutier alocăm 1 miliard de lei din bugetul de stat pentru a reabilita un sector de 42 de kilometri din Autostrada A1.”, declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Va apărea un nou drum expres în România

Va apărea un nou drum expres în România! Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunțat, miercuri, că s-a parcurs o nouă etapă importantă pentru proiectul drumului expres Focșani-Brăila.

În ședința Consiliului Tehnico Economic (CTE) al CNAIR au fost avizați indicatorii necesari pentru construcția acestui nou drum de mare viteză.

Traseul drumului expres Focșani-Brăila are o lungime de 73,52 km. A fost stabilit în urma unor studii specifice detaliate, incluzând studii arheologice, topografice și geotehnice. Printre elementele planificate pentru construcție pe acest nou drum expres se numără:

  • 57 de poduri/pasaje/structuri casetate;
  • șase noduri rutiere;
  • șase parcări.

Proiectul este evaluat la 5,5 miliarde de lei (fără TVA). El include și amenajarea a 155 de hectare de perdele forestiere pentru prevenirea înzăpezirii. Indicatorii tehnico-economici necesari pentru construcția drumului expres Focșani-Brăila urmează să fie avizați în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe, urmând ca ulterior să fie aprobați prin Hotărâre de Guvern.

În curând, Ministerul Transporturilor va iniția licitația pentru construcția tronsonului de autostradă Craiova-Filiași. Acest proiect va fi extins ulterior cu un drum expres până la Târgu Jiu. Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a spus că procedurile de expropriere vor demara imediat după lansarea licitației.