Programul „Crăciun în Maramureş”, care a reprezentat şi tema Târgului de Turism din toamna aceasta, s-a deschis la începutul săptămânii cu evenimente de tot felul, de la prezentarea obiceiurilor de Crăciun în gospodăriile tradiţionale, la spectacole cu colinde, pentru ca vacanţele celor care îşi petrec Sărbătorile în Maramureş să fie cât mai pline.

0-44513-maramures4.jpgProgramul este destinat atât turiştilor care au sejururi în Maramureş, cât şi localnicilor, care nu au prea multe modalităţi de a-şi petrece timpul liber pe care îl au de Sărbători.

Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a dat, ieri, startul evenimentului „Crăciun în Maramureş” la târgul cu produse de Crăciun, mâncăruri tradiţionale şi alaiuri de colindători la Muzeul Satului din Baia Mare. Evenimentele din program vor continua în toate zilele care au mai rămas din decembrie şi până în ajun de Bobotează, pe 5 ianuarie, .

Pensiunile, cam goale de Crăciun

0-44511-maramures2.jpgCu toate că organizatorii programului au încărcat zilele cu diverse evenimente şi manifestări inedite şi tradiţionale, nordul ţării nu a fost chiar luat cu asalt de turişti, multe dintre pensiunile de aici rămânând încă neocupate parţial. Astfel că amatorii de Sărbători tradiţionale încă se mai pot hotărî să vină în Maramureş. 

Tarifele la cazare, la pensiunile de 3 margarete din regiune se învârt în jurul sumei de 800 de lei pentru patru nopţi cu demipensiune. Preţurile variază însă, de exemplu, în Ocna Şugatag găsiţi cu 800 de lei cazare pentru 5 nopţi, iar la Săcel cu 1.000 de lei. 

Abia de azi încolo vor începe să apară turiştii, însă aşteptările pentru Crăciun nu sunt foarte mari, organizatorii bazându-se mai mult pe „tranşa” de turişti care vin de Revelion în Maramureş.

0-44510-maramures1.jpgTradiţii din Maramureş

Organizatorii au întocmit un program al evenimentelor, care se regăseşte în broşurile împărţite la pensiunile din regiune, însă acesta poate fi consultat şi pe site-ul dedicat acestui proiect, www.craciuninmaramures.ro, după cum a explicat, pentru capital.ro, Rada Pavel, responsabil marketing Maramureş InfoTurism.

Din program nu lipsesc plimbările cu sania trasă de cai, în Bârsana, Săpânţa, Botiza, Săcel şi Ocna Şugatag, cu precizarea că acest tip de activitate depinde foarte mult de vreme, astfel că, dacă nu va fi zăpadă, nu vor fi nici promenade cu sania. Cei din Maramureş ne-au spus că a nins în zonă, însă acum începe să se topească, dar îşi pun speranţa ca în viitoarele zile să se mai aşeze noi straturi de zăpadă. 

De asemenea, de „Crăciun în Maramureş” veţi mai vedea alaiuri de colindători, brazi împodobiţi, pomana porcului, obiceiuri de demult, meşteşuguri populare, mese bogate cu vin fiert.