'Estimările pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei', a precizat Manolescu care a explicat că reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS de la 1 iulie ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an.

Dan Manolescu a menţionat, însă, că decizia cu privire la reducerea CAS se va lua după discuţiile din luna iunie cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.

Întrebat care ar fi prioritatea, din punctul său de vedere, între reducerea CAS şi reducerea TVA la toate alimentele, reprezentantul Finanţelor a arătat că, în actualul context, reducerea contribuţiilor sociale este mai importantă, având în vedere că România se află pe o poziţie dezavantajoasă din punct de vedere al taxării pe forţa de muncă.

'Este evident că sarcina fiscală pe forţa de muncă este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscută ca o zonă intrinsecă de evaziune fiscală', a mai spus Dan Manolescu. El a precizat că totul depinde, însă, de rezultatele concrete ale fiecărei măsuri, dar în privinţa reducerii TVA, efectele nu se văd 'peste noapte'.

Secretarul de stat din Finanţe s-a referit, în acest context, la rezultatele reducerii la 9% a TVA la pâine şi produse de panificaţie. 'O reducere cu 15 punte procentuale a cotei la orice produs este evident că generează, pe termen scurt, o reducere a încasărilor. Ar trebui să existe o creştere imediată a cantităţilor vândute cu o sumă echivalentă. La încasări, deci, a existat o scădere, însă s-a înregistrat o creştere treptată a cantităţilor raportate, deci operatorii au început să raporteze mai mult, dar ar fi necesară o dublare a cantităţilor raportate pentru a compensa reducerea de TVA. Din păcate, nu avem încă informaţii relevante pentru a trage concluzii. În plus, mai mult de jumătate din operatori raportează la trimestru, deci avem doar două perioade fiscale încheiate pentru mulţi agenţi din domeniu', a explicat Dan Manolescu. Pentru a se lua în calcul reducerea TVA şi la alte produse, trebuie să se urmărească creşterea gradului de conformare a firmelor, a mai spus secretarul de stat.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Sursa: Agerpres