Guilhem Moulin este consilier local USR în Sectorul 4 și unul dintre oponenții vocali ai candidaturii lui Antonio Andrușceac la primăria de sector. Biroul Local USR i-a retras însă lui Moulin, în 2018, sprijinul politic, pentru că acesta își făcuse un obicei din a chiuli de la ședințele Consiliului Local, consilierul adunând peste 60 de absențe. Demersul a rămas fără finalitate, pentru că Biroul Municipal, for superior, nu a luat nicio măsură.

Prins cu semnătura falsă

Mai mult, în luna octombrie a anului trecut, împotriva lui Moulin a fost depusă o plângere penală pentru fals intelectual și înșelăciune (facsimil), întrucât a semnat în fals condica de prezență la ședința Comisiei pentru Comerț și Protecția Consumatorului din cadrul CL Sector 4. Fapta a fost demascată în aceeași, în cadrul Ședinței de Consiliu Local, chiar de către primarul Daniel Băluță.

Nici cu privire la această faptă a lui Moulin, conducerea centrală a USR nu a avut nicio reacție, iar serviciul de comunicare al partidului a interzis filialei de sector să facă precizări publice despre speță, chiar dacă presa publica deja articole despre falsul consilierului USR, iar organizația de sector primise o puternică lovitură de imagine.

Discreditarea propriului candidat

Tot în 2019, Antonio Andrușceac, liderul consilierilor USR Sector 4, a câștigat alegerile interne pentru a fi candidat al partidului la primăria de sector, după o campanie în care cel mai vocal oponent al său a fost chiar Moulin. Următorul pas trebuia să fie validarea sa de către structurile superioare ale USR, o formalitate, având în vedere că Andrușceac nu avea probleme de integritate, conform regulamentului de partid. Candidatura lui Andrușceac nu era însă pe placul conducerii USR, care avea alte planuri cu filiala Sector 4.

Acesta este momentul în care Guilhem Moulin a demarat o amplă campanie de discreditare a lui Antonio Andrușceac, cu ajutorul unor pagini Facebook, campanie menită să influențeze conducerea USR, iar în final, candidatul să fie invalidat. Au fost masiv folosite postări din mediile sociale care ar demonstra că Andrușceac este “misogin” și “șovin”, iar USR, la Biroul Național din 22 ianuarie, l-a chemat pe candidat la “judecată” și a propus invalidarea sa. Fără succes, pentru că votul “Echipei Barna” nu a întrunit o majoritate, lideri importanți din partid poziționându-se împotrivă, cu argumentul că Andrușceac fusese “ales democratic în cadrul filialei”, iar acuzele nu reprezintă probleme de integritate.

În cadrul ședinței, Biroului Național, principalul martor al “acuzării” a fost tocmai Guilhem Moulin, consilierul cu probleme penale.

Barna, anti-Nicușor

Scandalul din USR apare exact după ce Nicușor Dan a fost ales de către membrii USR candidat oficial al partidului pentru Primăria Capitalei, lucru neagreat de “Echipa Barna”, care îl susține fățiș pe candidatul PLUS, Vlad Voiculescu. Întâmplător sau nu, “judecarea” lui Andrușceac a avut loc exact după ce Nicușor Dan a apărut public alături de candidatul la Sectorul 4 și după ce a mai anunțat câteva apariții în stradă. Sunt din ce în ce mai multe voci în USR care spun că ținta campaniei nu este doar Andrușceac, ci și Nicușor Dan, pentru îndepărtarea căruia ar urma o strategie asemănătoare.

Surse din cadrul USR au declarat, exclusiv pentru Capital: “Când a văzut că Antonio Andrușceac a câștigat alegerile din filială, echipa Barna a făcut tot ce era posibil pentru a-l înlătura. Barna a promis această filială partenerilor din PLUS, dar alianța aceasta este denunțată și considerată drept “toxică” de majoritatea membrilor USR, spre nemulțumirea lui Barna, Năsui, Moșteanu, Prună sau Bulai. Acesta este motivul tolerării consilierului Moulin, cu probleme penale. Au vrut să îl folosească împotriva propriului candidat. La vot a fost egalitate, dar ei anunță în continuare ca votul se reia, fapt complet ilegal, întrucât se votează același lucru, în aceeași componență. Probabil vor să măsluiască voturile. Scandalul din USR are lor pentru că echipa Barna vrea să dăruiască Primăria Capitalei și două sectoare partenerilor de la PLUS.”

Plângerea penală pentru fals și înșelăciune pentru Guilhem Moulin se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

Echipa Barna, în team-building la Sibiu, dar nu pe banii partidului

În acest weekend, liderii USR și membrii apropiați lui Dan Barna se află la Sibiu, într-un așa numit “team building”. Interesant este că, pentru participarea la acesta, care presupune construirea și consolidarea unei echipe de partid, membrii USR au fost obligați să achite toate cheltuielile din buzunarul propriu. Evenimentul are loc într-un hotel din zona centrală.

“Scandalul din USR are lor pentru că echipa Barna vrea să dăruiască Primăria Capitalei și două sectoare partenerilor de la PLUS”, mai spun surse din interiorul partidului.