Prevederile sunt incluse într-o serie de modificări legislative, susţinute de Partidul Republican, care vor limita mandatul Fed doar la lupta cu inflaţia, propunându-şi să contribuie la întărirea dolarului. "Sound Dollar Act" a fost iniţiat de republicanul Kevin Brady, un vechi critic al politicii Fed, în contextul în care Partidul Republican susţine necesitatea reformării Rezervei federale, care a ieşit din criză "cu prea multe puteri", a invadat zona politicii fiscale şi alocarea de credite, perpetuând în acelaşi timp aşteptările că va salva la nesfârşit instituţiile financiare, arată Reuters.

Proiectul urmăreşte să împiedice Fed să mai desemneze câştigători şi perdanţi prin alocarea creditului între gospodării, sirme şi sectoare economice. În afara bondurilor emise de statul american, Fed nu va mai putea cumpăra alte active într-o perioadă de criză decât cu condiţia de a le lichida în termen de cinci ani.

În ultima perioadă, Rezerva federală a apelat la măsuri tot mai agresive pentru stimularea economiei, inclusiv prin achiziţionarea de titluri garantate cu ipoteci în valoare de 1,25 trilioane de dolari, adică mai mult de jumătate din totalul activelor cumpărate (2,3 trilioane de dolari), în încercarea de a debloca piaţa imobiliară.

Noile propuneri legislative vor limita mandatul Fed la lupta cu inflaţia şi întărirea dolarului, instituţia trebuind să renunţe la celălat scop al politicii sale: combaterea şomajului. Luna trecută, Fed a anunţat o ţintă explicită de 2% pentru inflaţie. Mandatul limitat al Fed va obliga instituţia să monitorizeze o paletă mai extinsă de preţuri ale activelor, cuum ar fi valoarea dolarului, preţurile aurului şi cele din piaţa imobiliară, pentru a evita genul de bulă care a determinat criza financiară din 2007-2009. Instituţia va trebui, de asemenea, să raporteze Congresului impactul pe care deciziile sale de politică monetară îl au asupra valorii dolarului.