Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. Se va înregistra o tendinţă de creştere în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează stabilitate în următoarele trei luni, iar pentru numărul de salariaţi se estimează scădere moderată.

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei şi a numărului de salariaţi. Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi, iar preţurile lucrărilor de construcţii se vor menţine stabile.

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru trimestrul patru din 2013 o tendinţă de stabilitate a activităţii economice şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, stabilitate.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi. Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă.

Conform estimărilor din luna octombrie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va fi stabilă. În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi. În opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de stabilitate.

Sursa: Agerpres