Conform oficialului, Guvernul va aloca 200 de milioane de lei la rectificarea bugetară din vară cu acest scop. Până atunci, Dragoș Pîslaru anunță că ministerul va pune în dezbatere publică normele de aplicare. ministrul Muncii a anuntat ca Guvernul va aplica legea, asa cum a fost votata de Parlament. Actul normativ prevede ca mamele pot sta în concediu de creștere a copilului timp de doi ani, urmând să primeasca 85% din salariu. A fost eliminat astfel plafonul de 3.400 de lei.

"Această resursă pe care o avem de găsit, circa 200 de milioane de lei, va fi găsită. Pe fond, discutăm de natalitate, de demografie și de faptul că sistemul de pensii va deveni nesustenabil dacă noi nu încurajăm natalitatea", a declarat Dragoș Pîslaru unui post TV.

"Ceea ce este foarte important e că săptămâna viitoare ieşim în dezbatere publică cu normele de aplicare. Oricine e în această situaţie să verifice normele, să vadă dacă înţelege ceva din ele – noi zicem că sunt destul de clare – şi să ne spună speţele pe care le au, să vedem dacă le avem în normele respective. Dar ştim sigur că de la 1 iulie se măresc aceste indemnizaţii în noua formă", a spus Pîslaru. (…) 

Acesta a menţionat că prevederile legii se aplică "tuturor celor care sunt în limita celor doi ani", chiar dacă unele persoane s-au întors la muncă după un an. 

"Se aplică tuturor celor care sunt în limita celor 2 ani. Detaliile le veţi vedea publicate în dezbatere publică săptămâna viitoare. Se aplică aceste creşteri şi eliminarea plafonului şi mamelor care au deja copilul şi sunt în limita celor doi ani. Există persoane care au stat un an şi au venit înapoi să muncească şi acum legea spune că discutam de doi ani şi atunci evident că se aplică. Detaliile elaborate de colegii mei le veţi vedea publicate pe site-ul nostru în dezbatere publică", a explicat ministrul Muncii. 

În ceea ce priveşte finanţarea, Dragoş Pîslaru a reiterat că aceasta va fi asigurată la rectificarea bugetară şi a subliniat că banii sunt în concurenţă cu alte "lucruri mai mult sau mai puţin ghiduşe" adoptate de Parlament. 

"Până nu există actul normativ şi bugetul rectificat rămâne o probabilitate foarte mare. Există un angajament pe care ni l-am asumat şi aţi auzit-o pe doamna ministru (ministrul Finanţelor, Anca Dragu n.r) declarând că la rectificare această resursă pe care o avem, în jur de 200 de milioane, de găsit va fi găsită. Şi să nu uităm că aceşti bani sunt în concurenţă cu ceilalţi bani pe care trebuie să îi scoatem pentru că în Parlament se adoptă o mulţime de alte lucruri mai mult sau mai puţin ghiduşe. Asta este una mai serioasă, pentru că pe fond discutăm de natalitate, demografie şi de faptul că sistemul de pensii va deveni nesustenabil dacă nu încurajăm natalitatea", a mai afirmat ministrul Muncii. 

Declaraţia sa vine după ce luna trecută ministrul Finanţelor, Anca Dragu,a anunţat că Executivul va avea în vedere la rectificarea bugetară redistribuirea fondurilor necesare plăţii indemnizaţiilor pentru mame. 

"În contextul rectificării, vom face redistribuirea fondurilor existente la acel moment, în funcţie de evoluţia economiei, în funcţie de cheltuieli şi de încasări (…). Noi avem estimat un deficit de 2,95% din PIB. Deci, trebuie să urmărim evoluţia veniturilor pentru următoarele luni şi desigur să avem în vedere această redistribuire de fonduri", a precizat Anca Dragu într-un briefing la Palatul Victoria, fiind întrebată dacă până la această dată Ministerul Finanţelor a reuşit să identifice bani pentru indemnizaţia de creştere a copilului sau caută în continuare surse de finanţare. 

Legea privind indemnizaţia pentru mame a fost adoptată de Camera Deputaţilor la finalul lunii martie şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la data de 18 aprilie. 

Noua lege în materie elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. Astfel, persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului doi ani sau trei ani în cazul copilului cu handicap.