Fondul britanic de investiţii Carpathian, fostul Dawnay, Day Carpathian, a decis să vândă mall-ul Atrium Center din Arad, a cărui deschidere este programată pentru astăzi, din cauza unor datorii de 39,8 mil. euro, care se preconizează că vor fi extinse, până la încheierea efectivă a lucrărilor, la 59,2 mil. euro. Compania estimează că veniturile nete operaţionale ale mall-ului nu vor depăşi 3 mil. euro pe an, drept urmare directorii consiliului de administraţie nu consideră că sunt şanse reale de acoperire a datoriilor pe termen mediu.

Alături de mall-ul din Arad, fondul britanic va vinde şi proiectul din Cluj-Napoca, unde urma să fie dezvoltat al doilea mall al companiei, care are datorii de 8,5 mil. euro. La Cluj, compania deţine doar un teren, evaluat recent la 6,5 mil. euro, şi proiectul arhitectural.

„Arad şi Cluj, care au datorii semnificative, sunt parte a unor acorduri bancare, iar Carpathian nu este pregătită să contribuie cu fonduri suplimentare în aceste proiecte. Piaţa imobiliară din România este încă fragilă, cu lichidităţi limitate şi în consecinţă, MKB, singura bancă implicată în proiectele din Arad şi Cluj, a cerut o suluţie care să vină din afara proprietarilor. MKB a dorit ca actualul managerul de proiect să continue administrarea construcţiei şi a pre-închirierilor, fără a forţa insolvenţa“, se arată într-un anunţ al companiei.

Vândut în ziua lansării oficiale

0-49494-atriumcentersarad1.jpgLucrările la centrul comercial Atrium, care are o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp, au început în august 2008 şi au necesitat investiţii de 70 mil. euro, potrivit dezvoltatorilor. Mall-ul se va deschide cu 92% din suprafaţa închiriabilă contractată, respectiv 50 de magazine, iar proprietarii speră ca până la sfârşitul anului să închirieze circa 95% din suprafaţa disponibilă.

„De la începutul dezvoltării de la Arad, valoarea proprietăţilor a scăzut semnificativ. Aceste două active (Arad şi Cluj n.red.) au datorii totale de 48,3 mil. euro, ce reprezintă finanţări de la MKB Bank, şi necesită fonduri suplimentare înainte ca dezvoltările să fie finalizate. Arad şi Cluj au generat pierderi de 30,9 mil. euro în 2008“, se arată într-un anunţ al companiei.

Mall cumpărat de constructor

Cele două active, plus alte două terenuri din Satu Mare şi Baia Mare, sunt deţinute de firma Carpathian & Atrium Holdings Coop, care este controlată indirect de Carpathian, în proporţie de 75%, iar restul de Bogol Management.

Mall-ul din Arad va fi achiziţionat de firma Glarstyle, care este controlată de manageri cheie ai firmelor Atrium Centers Management şi CPT. Totodată, constructorul maghiar Arcadom, care a asigurat partea de antrepriză generală a proiectului, va prelua jumătate din proprietate.

Imobilul va fi achiziţionat pentru o sumă nominală, ne făcută public de Carpathian. În plus, ca urmare a înţelegerilor cu MKB, Arcadom a fost de acord să furnizeze suportul financiar necesar finalizării construcţiei.

Mall-ul din Arad a fost evaluat recent la 21,4 mil. euro. Proiectul din Cluj va fi cumpărat doar de firma Glarstyle.

„Costurile semnificative de operare pe care le presupune dezvoltarea proiectelor nu mai erau justificabile, în principal dată fiind mărimea datoriilor pe care le-au atras cele două active şi a scăderii valorii proprietăţilor în regiune. Această vânzare permite consiliul de administraţie să se concentreze pe maximizarea veniturilor la portofoliul de investiţii“, a declarat Rory Macnamara, preşedintele consiliului de administraţie al Carpathian.

Citeşte şi La Arad se deschide al doilea mall dintr-o pleiadă de 8 proiecte anunţate înainte de criză