Potrivit unui comunicat de presă al FPTR, creșterea taxelor și impozitelor locale cu 16%, măsură luată de consiliile locale și judetene nu ar trebui să fie aprobată de noul Guvern, mai ales în momentul de față. ”Estimam că circa 20% din companiile din turism ar putea intra în insolvență  în primul trimestru din anul viitor dacă se măresc taxele și impozitele locale”, avertizează federația.
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) atrage atenția autorităților publice că mediul privat este sătul de politica economică de până acum care nu a susținut dezideratele mediului privat, mai exact atragerea investițiilor, în special, în infrastructură și susținerea mediului de afaceri prin stabilitate și predictibilitate fiscală, respectiv încurajarea capitalului autohton. ”Ne dorim pe viitor ca noile politici fiscale să se transforme într-unele constructive nu represive, altfel riscăm să trăim o adevarată criză care va distruge economia națională”, se mai arată în comunicatul FPTR.
În prezent, taxele locale ajung până la 5% din cheltuielile firmelor de turism, depășind uneori marja de profit. FPTR nu susține creșterea acestor taxe cu 16% și consideră că este o măsură total nepotrivită în momentul de fața, deorece firmele nu mai pot suporta creștera taxelor sau introducerea altora noi.