Guvernul îşi menţine decizia de a asigura profesorilor salarii majorate doar cu 17%, conform legislaţiei în vigoare, şi de a eşalona la plată drepturile salariale suplimentare câştigate de aceştia în instanţă, deoarece nu îşi permite să renunţe la stabilitate economică, a declarat premierul Emil Boc.

„Vreau să transmit profesorilor că trebuie să spunem lucrurilor pe nume: trebuie să fim realişti şi să ne uităm la economie, atât poate România să plătească. Guvernul nu îşi permite să facă un pas înapoi de la ce înseamnă stabilitatea economică”, a spus, sâmbătă, Boc, într-o videoconferinţă cu prefecţii.

El a arătat că efectele viitoarei creşteri economice se vor resimţi şi în veniturile populaţiei, dar „evident, nu astăzi”.

Premierul consideră în continuare că discrepanţele salariale sunt determinate atât de sentinţele judecătoreşti care acordă angajaţilor din învăţământ majorarea salarială de 50%, deşi Guvernul a acceptat pentru profesori, în 2008, o creştere de 17% şi a abrogat deja prin acte normative diferenţa de 33%, cât şi de includerea în contractele colective de muncă a unor sporuri nerecunoscute de legislaţia în vigoare.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat joi, după discuţiile de la Guvern, că acţiunile de protest vor continua până la declanşarea grevei generale, întrucât reprezentanţii Executivului continuă să trateze învăţământul „cu aceeaşi aroganţă şi dispreţ”, în loc să găsească soluţii.

Ei au precizat că acţiunile de protest ale cadrelor didactice nu vizează doar salariile, ci şi menţinerea calităţii sistemului de învăţământ, iar dacă Guvernul va refuza să ia măsuri în acest sens, acţiunile de protest vor continua pe parcursul întregului an.

SURSA: Mediafax