Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după şedinţa CSAT, că pentru anul 2010 este planificat ca în teatrele de operaţii să se afle 1667 de militari români, faţă de 2067 în 2009, precizând că reducerea este datorată încheierii misiunii trupelor româneşti în Irak.

Şeful statului a spus că reducerea trupelor are loc ca urmare a încheierii misiunii României în Irak în cadrul Forţei Multinaţionale. „Are loc o reducere a participării României în teatrele de operaţiuni. Numărul militarilor prezenţi în teatre se reduce de la 2067, câţi au fost în 2009, la 1667 de militari planificaţi a se afla în teatre în anul 2010”, a spus Băsescu.

Referindu-se la Irak, preşedintele a spus că numărul militarilor români care vor rămâne în această ţară se va reduce de la 520 la 20 de militari, aceştia din urmă participând la instruirea armatei irakiene în cadrul forţelor NATO.

„Participarea la Forţa Multinaţională din Irak devine zero de la 1 iulie acest an (trupele româneşti au planificată retragerea din Irak până la 31 iulie, n.red.) şi se menţine participare zero şi pentru anul următor”, a spus Băsescu.

El a adăugat că va creşte cu 642 numărul militarilor din cadrul forţelor aflate în ţară şi dislocabile în teatrele de operaţiuni în situaţii de urgenţă.

„Practic, discutăm de o creştere de la 600 de militari la 1.411, dacă avem în vedere şi alte categorii de militari care rămân în teritoriul naţional, dar la dispoziţie pentru situaţii de urgenţă”, a spus Băsescu.

El a spus de asemenea că va avea loc o creştere cu 108 a numărului militarilor din Afganistan.

SURSA: Mediafax