Mai mult de jumătate dintre angajaţii (51,95%) din România rămân zilnic la job după terminarea programului, conform celui mai recent sondaj realizat de site-ul de recrutare Myjob.ro. În acelaşi timp, 12,67% fac ore suplimentare de cel puţin două ori pe săptămână.

De asemenea, sondajul mai arată că doar puţin peste un procent dintre cei chestionaţi, respectiv 1,57%, stau peste program o dată pe lună, iar 4,9% dintre participanţii la sondaj, de patru ori pe lună. Totodată, în proporţie de 28% angajaţii români efectuează ore suplimentare doar atunci când li se solicită acest lucru în mod explicit. 

“Dacă ne gîndim la mişcările din piaţa muncii a ultimelor 18 luni, rezultatele sondajului se pot explica fie prin concedierile din companii – în majoritatea cazurilor, angajaţii rămaşi preiau şi sarcinile celor plecaţi, fie tocmai prin teama de a nu fi concediat – angajaţii muncesc mai mult pentru a-şi asigura locul de muncă actual”, a declarat Adela Rapeanu, Communication Expert Myjob.ro.

Sondajul site-ului de recrutare mai arată că angajaţii cu experienţă în câmpul muncii şi vârsta peste 45 de ani sunt cei care fac cel mai mult ore suplimentare, respectiv zilnic, în proporţie de 63%, în timp ce tinerii până în 30 de ani se situează sub medie, cu 49%.

Sondajul Myjob.ro a fost efectuat online la nivel naţional în perioada 19 februarie-9 martie pe un eşantion reprezentativ de peste 4.200 de respondenţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi – 29% – sunt din Bucureşti. Majoritatea participanţilor la sondaj au studii superioare finalizate sau în curs (45%), iar 8% deţin şi o diploma de masterat. În ceea ce priveşte împărţirea pe sexe, 60% dintre respondenţi sunt bărbaţi şi 40% femei.