Dezastru total pentru maghiari în Parlament. Aceștia au pierdut totul. Votul a fost unul covârșitor în defavoarea proiectelor celor de la UDMR.

Lovitura finală pentru unguri

Plenul Senatului a respins, prin vot online, în calitate de for decizional, două legi UDMR privind autonomia maghiarilor, legi respinse de Camera Deputaților în 2004 și uitate în sertare la Senat.

Una din legile respinse definitiv se numește „Propunere legislativă privind Statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare din România” și se propune statut de autonomie personală prin înfiinţarea autoguvernării maghiare locale şi naţionale cu structuri politico-administrative proprii, cu buget şi patrimoniu propriu.

A doua lege din 2004 care a fost respinsă marți în Senat se numește „Propunere legislativă privind Legea cadru a autonomiei personale a comunităţiilor naţionale” și are ca obiect de reglementare instituirea autonomiei personale a comunităţilor naţionale potrivit căreia o minoritate naţională care a întreţinut relaţii cu statul român o perioadă îndelungată de timp are dreptul de a înfiinţa cu sprijinul statului instituţii proprii de autoguvernare, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Sunt stabilite competenţele şi atribuţiile autoguvernării naţionale şi ale autoguvernărilor locale al minorităţilor naţionale, organele de conducere ale acestora, actele ce pot fi adoptate precum şi crearea unor unităţi administrativ-teritoriale cu statut special.