Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este profund dezamăgit de campania electorală din acest an pentru alegerile prezidenţiale. El critică lipsa de dezbatere dintre candidaţi şi atrage atenţia că acesta este un principiu foarte important în democraţie: „să mergi să dezbaţi proiectul tău, să aduci argumente, să intri în dialog cu celălalt”.

Liderul maghiar mai spune că cei care au fugit de dezbateri în această campanie subminează ideea democraţiei şi speră că o astfel de situaţie să nu mai aibă loc niciodată, pentru că duce, inevitabil, la pierderea credibilităţii în clasa politică.

„În această campanie, dacă a lipsit ceva atunci sigur că a fost lipsa de dezbatere între candidaţi. Eu nu am mai văzut o astfel campanie prezidenţială, să fugă candidaţii de dezbatere. Parcă nu au program, nu au curaj, le e frică de ceva, nu îmi dau seama, ori sunt aroganţi, ori toate la un loc. Deci, în democraţie e un principiu – să mergi să dezbaţi proiectul tău, să aduci argumente, să intri în dialog cu celălalt.

Cei care nu au acceptat dezbaterea, cei care de la bun început au zis că ei nu vor veni, să nu fie programaţi, să nu fie incluşi în nicio dezbatere că nu vor veni sau cei care pe parcurs s-au răzgândit şi au fugit de dezbateri subminează ideea democraţiei.

Nu este bine să nu vrei să mergi în faţa oamenilor şi să arăţi că ai argumente, ai o viziune, ai un proiect pentru ţara pe care vrei să o conduci. Deci, eu sper că nu va mai exista o astfel de campanie electorală niciodată, fiindcă nu e corect şi, până la urmă, duce la pierderea credibilităţii în clasa politică. Acea credibilitate care s-a păstrat ar trebui întărită, nu distrusă”, a declarat Kelemen Hunor, în cadrul unei conferinţe de presă.