Maduro a mobilizat armata

Conflictul dintre Venezuela și vecina sa Guyana intră într-o nouă fază tensionată, după ce guvernul lui Nicolas Maduro a anunțat planurile de creare a unei noi provincii în zona disputată a Essequibo.

Această mișcare survine la scurt timp după un referendum cu privire la acest teritoriu, în urma căruia Venezuela încearcă să pună în aplicare rezultatele înregistrate duminică, chiar dacă prezența la vot a fost redusă.

Într-o apariție televizată marți, Maduro a prezentat o hartă actualizată a Venezuelei care include Essequibo, iar armata a fost mobilizată în regiunea Puerto Barima, situată la granița revendicată.

Declarațiile belicoase au fost precedate de un referendum în care Maduro a salutat o presupusă victorie, afirmând că 10,4 milioane de alegători au participat, chiar dacă prezența reală a fost redusă.

Guyana, singura țară vorbitoare de limbă engleză din America de Sud, a ridicat un steag în Essequibo. Astfel, a provocat o reacție aprigă din partea Venezuelei. În replică, Maduro a prezentat o nouă hartă și a anunțat măsuri legale pentru anexarea teritoriului și a resurselor acestuia.

„Vrem salvarea pașnică a Guayanei Esequiba”, a spus Maduro. „Guyana Esequiba este a noastră, a fost de facto ocupată de Imperiul Britanic și de moștenitorii săi și au distrus zona”, a adăugat el, referindu-se la acordurile încheiate în timpul președinției lui Hugo Chavez. L

Guyana venezuela
SURSA FOTO: Dreamstime

Disputa datează din 1777

Disputa teritorială datează din 1777. Procesul de arbitraj datează din 1899. Atunci, Guyana Britanică a stabilit limitele, a fost privit cu suspiciune de Venezuela.

Recent, Venezuela a ordonat companiei petroliere de stat să cartografieze resursele din Essequibo, inclusiv cele exploatate de Exxon Mobil. Maduro a amenințat cu restricții pentru companiile care operează în zonă fără aprobarea Venezuelei.

„Dăm trei luni companiilor care exploatează resurse acolo fără permisiunea Venezuelei pentru a respecta legea”, a spus el.

Comunitatea internațională urmărește evoluțiile cu îngrijorare. Președintele Guyanei, Mohamed Irfaan Ali, a exprimat preocupare cu privire la posibilitatea ca Venezuela să folosească disputa pentru a crea instabilitate în regiune.

„Suntem foarte îngrijorați de faptul că președintele Maduro și guvernul Venezuelei își pot folosi propriul scenariu intern și politica internă pentru a crea o instabilitate în regiunea noastră, pentru a crea frică și teroare în inimile și mințile vecinilor lor”, a spus președintele Guyanei, Mohamed Irfaan Ali

Brazilia, care împarte granița cu ambele țări, și-a mărit prezența militară la frontiera comună, subliniind temerile legate de escaladarea situației.

Oficialii brazilieni își exprimă încredere în diplomație și subliniază importanța unei soluții pașnice. Comunitatea internațională, inclusiv Statele Unite, monitorizează îndeaproape evoluțiile din regiune, încercând să prevină un conflict armat.