În contextul în care luptele s-au intensificat vineri, preşedintele francez „a reiterat apelurile la încetarea focului şi a propus iniţierea unui proces şi unei metodologii care să conducă la reluarea negocierilor în cadrul Grupului de la Minsk”, a precizat preşedinţia Franţei. „Lucrările au început de vineri seară”, scrie Agerpres.

Franţa prezidează împreună cu Rusia şi Statele Unite Grupul de la Minsk însărcinat cu medierea acestui conflict.

În discuţiile avute, Emmanuel Macron a mai abordat cazul celor doi jurnalişti ai cotidianului francez Le Monde răniţi în urma unui „bombardament” şi evacuaţi vineri spre Erevan, a precizat Palatul Elysee.

Mai devreme în cursul zilei, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, şi Armenia împotriva unei „internaţionalizări a conflictului” şi riscului unei „escaladări scăpate de sub control”.

Luptele au reînceput duminică în Nagorno-Karabah, locuită majoritar de armeni. Regiunea s-a desprins de Azerbaidjan la sfârşitul URSS, antrenând un război la începutul anilor 1990 care a făcut circa 30.000 de morţi. Conflictul era aproape îngheţat, în pofida unor ciocniri frecvente, în special în 2016.

Emmanuel Macron a mai discutat, duminică, cu premierul Armeniei şi cu preşedintele Azerbaidjanului.