Statul macedonean va susţine cu câte 300 de euro primele 500 de familii care îşi vor amplasa pe acoperişul casei sisteme solare de încălzire a apei.

Ministrul macedonean al Economiei, Fatmir Besimi a declarat că, deşi bugetul de stat este deja în dificultate având în vedere colectarea din ce în ce mai slabă ca urmare a restrângerii economiei, trebuie investit în sectorul energiei regenerabile. Dar cum bugetul este vlăguit, nu s-au găsit bani decât pentru primii 500 de investitori în astfel de sisteme.

Concret, criteriul de acordare este pe principiul „primul venit – primul servit”, iar banii acoperă 30% din costul total al instalaţiilor şi al manoperei aşa cum reiese din actele legale, în cuantum maxim de 300 euro.

Campania guvernului a stârnit mai mult nemulţumiri, presa de la Skopje acuzând faptul că populaţia nu are acces la aceste fonduri deoarece primii 500 sunt demnitari, iar cei care şi-au instalat astfel de sisteme până în prezent solicită să li se acopere, retroactiv, cheltuielile.