Iată că a venit și primăvara. A trecut și data de 8 Martie – Ziua Internațională a Femeii. Până în urmă cu câțiva ani, 8 Martie simboliza pentru noi, românii, Ziua Mamei. Din 2010, sărbătorim această zi abia în luna mai, dar multă lume adresează încă urări mamei.

Țin să o fac și eu pe această cale: „La multi ani, mamă!“ În următoarele rânduri mă voi apleca asupra, cred eu, uneia dintre cele mai grave probleme ale României, dar nu numai. Natalitatea. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că vremurile în care o familie avea de la 3-4 copii în sus au apus de mult. Dacă în urmă cu 25-30 de ani, veneau pe lume peste 350.000 de bebeluși în fiecare an, imediat după Revoluția din ’89 numărul de nou-născuți a scăzut dramatic. Iar de atunci rata natalității scade de la un an la altul. De 25 de ani asistăm doar la vorbe-n vânt, neavând o strategie sau programe care să susțină natalitatea.

Lumea este într-o continuă mișcare. Mari centre (orașe) industriale pe vremea comunismului sunt părăsite, după ce fabricile impunătoare și-au închis porțile. La sate au rămas doar persoanele în vârstă, tinerii luând calea țărilor vestice în căutarea locurilor de muncă. Acestea sunt doar câteva motive care trebuie să dea de gândit autorităților că a venit timpul să treacă la acțiune. Nu neapărat la acțiunea de a face copii, ci de a veni cu soluții pentru familiile de tineri. Așa cum bine știm, în prezent, mulți tineri nu-și permit „luxul“ de a avea copii. Da, a devenit un lux, întrucât măsurile de sprijin sunt puține sau reduse valoric. Cu o indemnizație de doar 250 de euro, pentru mamele care aleg să rămână acasă o perioadă de doi ani, urmată de trecerea bruscă la alocația infimă de nici 10 euro pentru un copil, se vede clar că e nevoia de un pachet de stimulare a natalității. Asta și din cauza faptului că avem încă un deficit major de creșe sau de grădinițe. Iar, cele care sunt au program pentru bugetari. Cum se pot descurca tinerii care lucrează la privat și care nu au pe lângă ei bunici sau alte rude să-i ajute cu copiii. Există varianta creșelor sau grădinițelor private, ați putea spune. Doar că acestea costă, iar costurile sunt destul de mari. O altă problemă identificată de socio­logi este că femeile amână din ce în ce mai mult nașterea primului copil. Asta și datorită faptului că femeile vor să aibă o carieră și să aibă un job bine-plătit înainte de a avea primul copil. Și pe bună dreptate. Idealul românilor de odinioară și expresia populară că „unde mănâncă doi, mănâncă și al treilea“, nu-și mai au rostul acum. Iar estimările sunt sumbre: dacă ne referim doar la populația României, putem observa că de la 22 de milioane în 2001, zece ani mai târziu populația a scăzut la 20, iar în 2025, conform previziunilor vom rămâne doar 18 milioane.