Grecia este încă blocată în negocierile cu creditorii săi internaționali pentru eliberarea unei tranşe de salvare de 7,2 miliarde de euro, dar în ciuda semnalelor pozitive din Atena, se pare că există încă domenii majore ale politicii pe care echipele de negociere nu se pot pune de acord.

Mai multe evoluții politice sumbre pentru prim-ministru Alexis Tsipras au avut loc în ultima săptămână. Dar în primul rând, Tsipras înregistrează o scădere destul de mare în rândul sprijinului public pentru poziția sa de negociere.

Potrivit unui sondaj realizat de Universitatea din Macedonia la mijlocul lunii mai, doar o treime din oameni cred acum că strategia de negociere a Atenei este cea corectă. Este o scădere destul de mare de la 72%, cota de care se bucura noul guvern în luna februarie, după ce tocmai fusese ales.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble nu vede necesitatea discutării unor soluţii alternative pentru Grecia sau a unui nou ajutor până când autorităţile elene nu îşi vor îndeplini promisiunile asumate în cadrul actualului program de susţinere, relatează MarketWatch.

"Grecia s-a angajat pe 20 februarie să respecte acest program, prin urmare nu trebuie să discutăm despre alternative", a afirmat Schauble într-un interviu acordat postului german de radio Deutschlandfunk.

El a adăugat că Grecia are multe de făcut pentru a respecta ceea cea a promis.

Guvernul de stânga al Greciei negociază de patru luni de zile cu reprezentanţii UE şi ai FMI un acord prin care să fie reluată finanţarea în cadrul programului de ajutor în valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Discuţiile s-au blocat în privinţa pensiilor, a modificării legislaţiei muncii, a ţintelor fiscale şi a majorării taxei pe vânzări.

Ministrul elen de Interne Nikos Voutsis a avertizat că Grecia nu va achita datoriile scadente în luna iunie către Fondul Monetar Internaţional, pentru că nu are bani.

"Datoriile scadente ale Greciei către FMI în iunie sunt în valoare de 1,6 miliarde de euro, dar aceşti bani nu vor fi plătiţi şi nu există pentru a fi plătiţi", a declarat duminică ministrul Nikos Voutsis, pentru postul de televiziune grec Mega TV.

Prima plată, de 300 de milioane de euro, către FMI, trebuie efectuată pe 5 iunie.