După ce s-au luptat împotriva recesiunii, ţările puternic industrializate vor trebui să facă faţă unei noi provocări: explozia datoriilor publice.

Până la sfârşitul acestui an, datoria suverană mondială va atinge nivelul de 49.500 de miliarde de dolari, cu 45% faţă de nivelul din 2007, anul în care s-a declanşat criza.

Conform Moody’s Investors Service, creşterea de 15.300 de miliarde de dolari afişată în acest an este de 100 de ori mai mare decât nivelul sumei din cadrul planului Marshall, ajustată la inflaţie. Acest plan, destinat reconstrucţiei Europei după Al Doilea Război Mondial, a costat la vremea respectivă 13 miliarde de dolari.

Conform unui raport al OECD, datoria publică a celor mai puternice 30 de state ale lumii va înregistra o creştere până la 100% din averea produsă în 2010, ceea ce ar însemna o dublare a nivelului de îndatorare faţă de nivelul de acum 20 de ani.

Japonia este pe cale să atingă un nivel al datoriei publice de 200% din PIB, urmată de Italia (127,3%) şi Grecia (111,8%), conform estimărilor OECD.

Cauzele sunt cunoscute: reducerea încasărilor bugetare în urma recesiunii şi creşterea cheltuielilor publice pentru susţinerea economiei.

Datorii peste datorii

O datorie de 100% din PIB înseamnă că tot ce a fost produs în decursul anului respectiv ar trebui consacrat pentru rambursări. În cazul în care datoria continuă să crească, statele vor avea din ce în ce mai mai multe probleme în a se autofinanţa. 

Michel Aglietta, expert al Centrului de studii prospective şi de informaţii internaţionale, subliniază faptul că marea problemă este aceea că în cazurile în care datoria publică creşte foarte mult, statele sunt forţate să se îndatoreze şi mai mult. Daniel Fermon, analist la Societe Generale, este de părere că o explozie a datoriei publice se poate concretiza într-o nouă recesiune.

Revenirea economiei unei ţări şi creşterea PIB-ului ar echivala teoretic, cu o creştere a încasărilor la buget, însă dată fiind realitatea economică actuală, în care reluarea mecanismului economic se fade destul de lent, problema datoriei publice nu pare să se rezolve prea curând.

SURSA: L’Essentiel

DETALII:
Citeşte şi Topul ţărilor cu cea mai mare datorie externă