Dacă nu se ajunge la un acord in extremis, prima economie mondială va intra, miercuri la miezul nopţii (04h00GMT joi), într-o zonă pe cât de inedită, pe atât de periculoasă: Trezoreria nu va mai putea autoriza împrumuturi şi nu va mai putea conta pe rezervele deja diminuate.

La o dată dificil de prezis, dar care ar putea fi între 22 şi 31 octombrie, potrivit Oficiului pentru Buget al Congresului, Statele Unite nu şi-ar mai putea onora toate plăţile, pentru prima dată în istoria lor.

O astfel de criză de încredere ar putea pune în pericol soarta dolarului, moneda de rezervă la nivel mondial, şi a titlurilor de stat, considerate cele mai sigure plasamente din lume.

Marţi seara, după o zi haotică reflectând profundele diviziuni partizane la Washington, republicanii care domină Camera Reprezentanţilor au renunţat să organizeze un vot destinat ridicării plafonului datoriei pentru ca astfel să se pună capăt paraliziei statului federal, în lipsa susţinerii influenţilor aleşi din mişcarea ultraconservatoare Tea Party.

Şefii Senatului, liderul majorităţii democrate Harry Reid şi cel al minorităţii republicane Mitch McConnell, au declarat că se lucrează la o soluţie alternativă. Astfel, un acord ar putea fi oficializat miercuri dimineaţa. Textul destinat ridicării plafonului datoriei mai prevedea şi schimbarea reformei asigurărilor medicale a preşedintelui Barack Obama.

‘Avansăm foarte, foarte bine, nu suntem încă acolo, dar suntem foarte aproape’ de un acord, a declarat senatorul democrat Charles Schumer marţi seara.

Întrebarea este dacă rezultatul acestor discuţii, începute la sfârşitul săptămânii trecute şi suspendate pentru un timp marţi, va fi aprobat miercuri de preşedintele Camerei, John Boehner, şi de grupul său.

John Boehner nu ar trebui să opună rezistenţă, ci ar trebui să accepte supunerea la vot în Cameră a oricărui compromis senatorial, în pofida opoziţiei unei părţi a majorităţii sale, afirmă republicanul Charlie Dent, potrivit căruia acesta va trebui să se bazeze parţial pe voturile democraţilor.

‘Din motive procedurale, este mai rapid ca să voteze mai întâi Camera şi Boehner ar putea decide pur şi simplu să voteze proiectul pregătit de către negociatorii din Senat’, a spus Dent, într-o intervenţie la CNN.

Conform acestei proceduri, care nu a fost confirmată oficial, Senatul va adopta apoi textul înainte de promulgarea de către Obama.

Boehner, prins între dorinţa sa declarată de a nu lăsa să se ajungă în situaţia de incapacitate de plată şi presiunea Tea Party, ostilă unui compromis, a refuzat până acum să organizeze o consulare fără sprijinul general al majorităţii sale. Acordul propus marchează o înfrângere majoră pentru strategia pe care a urmat-o până acum.

Planul lui Reid şi McConnell include, conform mai multor media americane, măsuri ce permit Trezoreriei să continue să se împrumute până în 7 februarie şi să permită redeschiderea guvernului federal până la 15 ianuarie. În schimb, democraţii ar oferi concesii privind anumite aspecte ale reformei sistemului de sănătate, elementul declanşator al crizei actuale, în special renunţând la un impozit pe societăţile de asigurare.

Din lipsa unui acord asupra bugetului federal pentru noul an fiscal, agenţiile guvernamentale americane sunt inactive de la 1 octombrie. Sute de mii de funcţionari au fost obligaţi să meargă în concediu fără plată, paralizând treptat o mare parte din activitate.

Semn al nervozităţii în creştere pe plan internaţional în urma acestui blocaj, agenţia Fitch a anunţat că ia în considerare scăderea ratingului datoriei suverane a SUA, în prezent cel mai bun posibil la AAA.AGERPRES
Republicanii din Senat au blocat un plan al democraţilor de suspendare a plafonului datoriilor până în 2014, relatează Bloomberg, citat de mediafax.ro. Discuţiile dintre republicanii din Camera Reprezentanţilor şi preşedintele Barack Obama au dat greş. Democraţii din Senat au respins o propunere din partea senatorului republicat din Maine Susan Collins, care părea că ar atrage susţinere.
Senatorii democraţi au avertizat în privinţa riscului unei scăderi a pieţei de capital luni, 14 octombrie, în cazul în care Congresul nu va ajunge la un acord. În aceste condiţii, liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, şi cel al republicanilor, Mitch McConnell, au început sâmbătă negocieri.
Reid a declarat însă că întlnirea cu McConnell, deşi cordială, a fost doar preliminară şi nu a adus nimic concludent, potrivit AFP.
Senatul urmează să se reunească duminică, fapt neobişnuit, pentru a discuta soluţiile de a pune capăt impasului bugetar, în condiţiile în care pe 17 octombrie expiră termenul până la care Trezoreria mai poate să evite depăşirea plafonului datoriilor şi riscul incapacităţii de plată.
Statele Unite sunt confruntate cu două crize legate politic, dar a căror concomitenţă a fost determinată de calendare.
Astfel, absenţa unui acord referitor la bugetul anului fiscal 2014, care a început pe 1 octombrie, a determinat oprirea parţială a activităţilor instituţiilor federale. Republicanii au condiţionat votarea bugetulu ide modificarea legii asigurarilor medicale promovată de preşedintele Barack Obama. A doua criză este legată de neînţelegerile din Congres privind majorarea plafonului datoriilor, în prezent de 16.700 de miliarde de dolari.
Republicanii l-au acuzat pe preşedintele Obama că le-a respins propunerea de prelungire cu şase săptămâni a plafonului datoriilor.
"Sunt dezamăgit că preşedintele a respins oferta noastră", a declarat Eric Cantor, şeful majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor.

Obama s-a declarat sâmbătă împotriva ideii de prelungire a plafonului datoriilor cu numai câteva săptămâni.
"Cu doar cinci zile înainte ca statul să nu se mai poată împrumuta, Congresul trebuie să propună o soluţie care să pună capăt paraliziei guvernului şi care să ne permită să ne plătim facturile", a declarat Jay Carney, purtător de cuvânt al Casei Albe.
Preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a avertizat sâmbătă seara că se apropie un moment foarte periculos.
"Suntem la cinci zile de un moment foarte periculos. Dacă va avea loc un default al Statelor Unite, ar putea fi un eveniment dezastruos pentru ţările în dezvoltare şi foarte dăunător pentru economiile dezvoltate", a avertizat Kim.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a comparat la rândul ei efectele unui default american cu cele ale crizei financiare mondiale din 2008.
"Statutul economiei americane ar fi din nou în pericol", a spus Lagarde, într-o emisiune la canalul de televiziune NBC.
Şefii marilor bănci, între care directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, şi-au exprimat şi ei îngrijorarea.
În privinţa blocajului administraţiilor federale, instituit la 1 octombrie, aproape 800.000 de angajaţi federali au fost trimişi în şomaj tehnic, iar o cascadă de disfuncţionalităţi s-au produs în întreaga ţară.
În aceste condiţii, mai multe state, New York, Arizona, Colorado, Utah, Dakota de Sud, au redeschis sâmbătă, cu fonduri proprii, mai multe parcuri naţionale, cum ar fi Grand Canyon.
Banca Mondială avertizează contra unei perioade "foarte periculoase"
Preşedintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a avertizat că Statele Unite se apropie de o perioadă ‘foarte periculoasă’ după un nou eşec sâmbătă al responsabililor politici de a ajunge la un acord pentru criza bugetară şi plafonul datoriei, informează AFP.

‘Suntem acum doar la cinci zile de un moment foarte periculos’, a declarat Kim la închiderea reuniunii anuale a Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional la Washington.

Trezoreria Statelor Unite a anunţat că nu ar avea lichidităţi pentru a respecta toate termenele ţării începând cu 17 octombrie, dacă plafonul datoriei nu este ridicat.

Pieţele financiare din întreaga lume ar fi afectate de criză în caz de intrare în incapacitate de plată a Washingtonului, mai ales ţările în curs de dezvoltare.

‘Cu cât ne apropiem de data limită, cu atât mai mare va fi impactul asupra lumii în curs de dezvoltare’, a spus Kim.

‘În cazul în care termenul limită este atins, ar fi un eveniment dezastruos pentru ţările în curs de dezvoltare şi acest lucru ar putea fi foarte dăunător pentru economiile dezvoltate’, a adăugat el.

Economiile mondiale şi americană vor fi confruntate cu creşterea ratelor dobânzilor, scăderea încrederii şi încetinirea creşterii economice în cazul în care Congresul american nu reuşeşte să se pună de acord pentru a ridica plafonul datoriei, care este în prezent de 16.700 miliarde de dolari, potrivit lui Kim.
SURSA: mediafax.ro, Agerpres