‘Vom investi patru miliarde de dolari în West Qurna. Intenţionăm să livrăm primele cantităţi de ţiţei la sfârşitul acestui an şi la începutul anului viitor’, a afirmat Andrei Kuzyayev. Acesta a adăugat că Lukoil a obţinut toate deciziile necesare pentru realizarea investiţiei în proiectul West Qurna-2 din provincia Basra, unde se estimează că există rezerve recuperabile de aproximativ 14 miliarde de barili de hidrocarburi.

Lukoil deţine o participaţie de 75% în proiect, în timp ce compania irakiană de stat North Oil Company are 25% din acţiuni.

Şeful Lukoil, Vagit Alekperov, anunţa anul trecut că volumul total de investiţii în zăcământul West Qurna-2 se va ridica la 27 miliarde de dolari.

Experţii estimează că anul acesta producţia Lukoil ar urma să scadă cu 1%, dar se va redresa până în 2014.

Lukoil a anunţat marţi că în primele trei luni ale acestui an profitul său net a scăzut cu o treime comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a reducerii preţurilor la hidrocarburi şi a creşterii cheltuielilor operaţionale.

În primul trimestru al acestui an, Lukoil a realizat un profit net de 2,58 miliarde de dolari, cu 32% mai puţin comparativ cu 3,79 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut. Vânzările companiei au scăzut şi ele cu 4,2%, până la 33,8 miliarde de dolari. În schimb, cheltuielile de capital au crescut la 3,4 miliarde de dolari, de la 2,5 miliarde de dolari anul trecut.

Lukoil este al doilea mare producător de petrol din Rusia şi, de asemenea, un important producător de gaze naturale din Rusia. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior. Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. AGERPRES