De asemenea, Vagit Alekperov a declarat că în următorii 10 ani Lukoil vrea să-şi dubleze producţia de gaze până la peste 40 miliarde metri cubi pe an. "Vom avea nevoie de aproximativ 13 miliarde de dolari pentru acest lucru", a anunţat Alekperov.

Potrivit directorului de la Lukoil, majoritatea investiţiilor în sectorul upstream vor fi direcţionate spre proiectele companiei din Irak şi Marea Caspică.

Vagit Alekperov a mai spus că Lukoil nu are de gând să-şi vândă rafinăria de la Odesa (Ucraina), dar că va permite şi altor companii să-şi proceseze ţiţeiul la această facilitate. Rafinăria de la Odesa este capabilă să proceseze 3,6 milioane tone de ţiţei pe an însă în luna octombrie a anului trecut Lukoil a decis să o închidă din cauza performanţelor financiare slabe.

În urmă cu o zi, vice-preşedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat că Lukoil va investi 24 miliarde de dolari în operaţiunile downstream, până în 2020, dintre care aproximativ 20 de miliarde de dolari vor fi cheltuiţi în Rusia pentru modernizarea sau construirea de noi rafinării.

Lukoil este cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, producţiei şi rafinării ţiţeiului, asigurând circa 20% din producţia de ţiţei autohtonă (79,8 milioane tone), iar la nivel global reprezintă aproximativ 2% din producţia totală mondială.

Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie şi 9 depozite de produse petroliere.
Sursa: Agerpres