Într-o discuție cu muncitorii de la o uzină publică, controversatul președinte din Belarus, Alexander Lukașenko, a acuzat NATO că exercită presiuni militare la granițele țării sale, după protestele din stradă declanșate de cea de-a șasea sa realegere în fruntea națiunii, notează Euronews.

„Rapoartele noastre militare susțin că NATO, britanicii, și-au trimis forțele armate pentru exerciții de-a lungul granițelor noastre. Ce trebuia să fac, dacă nu să trimit la rândul meu forțele noastre la frontiere? Forțele armate sunt deja în alertă”, a spus șeful statului reales.

Lituania, cel mai mare adversar

Între timp, Lituania, unul dintre cei mai mari adversari ai lui Lukașenko, promite consecințe dacă Minsk va devia fluxul de mărfuri din portul Klaipeda, folosind rute alternative prin Rusia sau Ucraina, dar rămâne prudentă în privința sancțiunilor.

Rimantas Sinkevicius, ministrul lituanian al economiei a declarat: „Este prea devreme pentru a lua în considerare posibilitatea sancțiunilor asupra țării, mai ales dacă nu dorim să le plătească poporul. Acestea ar trebui să vizeze acei politicieni și acele persoane care nu garantează respectarea drepturilor omului și înțelegerea democratică”.

Între timp, demonstrațiile anti-Lukașenko continuă pe străzile din Vilnius. Vineri, femeile au dat naștere unui lanț uman de solidaritate cu victimele represiunii din Belarus.