Guvernul Orban s-a reunit, miercuri, de la ora 12.00, în prima şedinţă a Executivului. Pe ordinea zi aflându-se în primul rând Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea Guvernului şi a ministerelor, necesară ca urmare a reducerii numărului de ministere la 16. De asemenea, Klaus Iohannis a participat la prima şedinţă de Guvern de la Palatul Victoria. Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că se lucrează la Ordonanţa de Urgenţă privind restructurarea Guvernului, motiv pentru care nu a fost stabilită ora primei şedinţe a Executivului nou instalat.

„Acest guvern e partenerul dvs. în toate marile proiecte de dezvoltare a României. Am luat decizia de a îl desemna pe Antonel Tănase pentru postul de secretar general al Guvernului. Șef al cancelariei l-am numit pe Ionel Dancă. Avem câteva priorități: organizarea alegerilor. Am convocat în această seară toate instituțiile responsabile pentru a vedea situația la zi.

Mâine va trebui să convocăm comandamentul de iarnă. Am primit semnale de la autorități locale că le lipsesc resursele pentru a efectua toate plățile. Sunt foarte multe restanțe pe PNDL – plăți neonorate de 5 miliarde de lei. Rambursările de TVA – e inacceptabil ca firmele private să fie puse în dificultate prin nerambursare.

Sunt clare câteva priorități pentru toți. Aseară m-am întors la 9.30 în guvern și nu am găsit pe nimeni. Trebuie schimbat modul de lucru. Cât timp ministrul sau premierul muncește, orice om trebuie să își schimbe modul de lucru. Suntem în serviciul cetățeanului.

Dați drumul la audit și fiți pregătiți pentru structuri suple, păstrați doar oamenii competenți, dedicați. Cine-i leneș, cine s-a obișnuit să-și ia leafa fără să facă nimic va pleca. Opriți toate concursurile organizate de precedentul guvern. Dle ministru de Externe, vă rog să verificați numirile de consuli, rechemați toți cei care nu au nici o legătură cu diplomația. În Transporturi trebuie deblocate și accelerate toate procedurile.

Se demarăm curățarea administrației publice de demnitarii care nu și-au făcut treaba – secretari de stat, secretari generali etc. Aștept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcții a celor care nu și-au îndeplinit sarcinile, să terminăm odată cu pilăraia, nepotismul. Am semnat ieri decizii de eliberare – băiatul lui, băiatul lui”, a explicat Ludovic Orban la începutul şedinţei de Guvern.