Oleg Aksyutin, membru al echipei manageriale de la Gazprom, a precizat că grupul rus a decis să relanseze un contract semnat anterior cu firma italiană Saipem SpA, contract care iniţial viza construcţia gazoductului South Stream dar care a fost suspendat după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a decis să renunţe la acest proiect. 

'Am semnat un contract cu Saipem. Două nave vor fi implicate în operaţiunile de amplasare a conductelor. Lucrările vor începe în apele de mică adâncime în prima jumătate a lunii iunie', a spus Oleg Aksyutin. Acesta a adăugat că Gazprom intenţionează să finalizeze prima secţiune submarină a Turkish Stream până la finele lui 2016. 

De asemenea, firma Europipe, un joint venture între Salzgitter Group şi AG der Dillinger Hüttenwerke, a anunţat luni că în scurt timp va demara negocierile pentru livrarea de conducte de oţel pentru South Stream. Această firmă urma să livreze 150.000 de tone de conducte potrivit unui contract semnat cu consorţiul South Stream Transport B.V. Însă în condiţiile în care acest contract a fost suspendat în luna decembrie 2014, se intenţionează ca ţevile destinate pentru South Stream să fie folosite pentru gazoductul Turkish Stream. 

La rândul său, firma italiană Saipem a primit două contracte în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru South Stream. Conform calendarului iniţial, Siapem trebuia să înceapă anul trecut să construiască prima linie a South Stream şi să asigure servicii de suport pentru construcţia celei de a doua linii. 

La finele anului trecut însă, Gazprom a anunţat că a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. 

Rusia livrează deja gaze naturale Turciei prin conducta Blue Stream cu o capacitate de 16 miliarde metri cubi pe an. În primele patru luni ale acestui an, Rusia a livrat Turciei o cantitate de 5,4 milioane metri cubi de gaze naturale via Blue Stream, în creştere cu 4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. 

AGERPRES