Lucian Bode a explicat, în cadrul unei declarații de presă din fața sediului MAI, că România se confruntă cu o lipsă a locurilor de cazare, subliniind că, în ceea ce privește Timișoara, capacitatea a trecut de 100%.

„Ne confruntăm cu o lipsă de locuri de cazare – în ceea ce priveşte Timişoara, suntem la o capacitate de 128% în acest moment. Sigur că vom avea în perioada următoare şi alte locuri disponibile. Dar vrem să limităm aceste deplasări din ţară spre Timişoara”, a spus Lucian Bode, în faţa sediului MAI.

Lucian Bode: Autoritățile locale trebuie să beneficieze de sprijinul statului

Ministrul a mai spus că s-a discutat despre modul în care se poate limita fenomenul migrației ilegale. Lucian Bode a subliniat că autoritățile locale trebuie să beneficieze de sprijinul statului și de decontarea cheltuielilor.

„Am discutat despre modul în care am putea să limităm la minim posibil acest fenomen al migraţiei ilegale şi Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări a prezentat (…) cum anume ne-am gândit să limităm acest fenomen – prin dotarea acestor structuri ale MAI cu mijloace moderne – drone, camere cu termoviziune, cu senzori de mişcare – sunt dotări care au intrat şi vor intra în structurile noastre tocmai pentru limitarea acestui fenomen”, a mai afirmat Bode.

Restructurarea rețelelor de călăuze

Ministrul Lucian Bode  a adăugat că a mai discutat cu edilul Timişoarei despre destructurarea reţelelor de călăuze, pentru că „este limpede” că foarte puţini ajung în Timişoara cu scopul de a rămâne.

„Există o reţea de călăuze care îi aduc şi îi preiau cu scopul de a-i duce în Vest. Am destructurat astfel de reţele, vom continua să fim foarte atenţi la această activitate prin Poliţia Română, în perioada următoare veţi vedea rezultate”, a spus Bode.

Primarul Timişoarei a salutat decizia de a se găsi metode prin care migranţii să fie transportaţi înapoi la centrele din ţară.

„Este foarte clar că autorităţile locale, autorităţile naţionale trebuie să colaboreze. (…). Am aflat azi nişte strategii pe partea de combatere a fenomenului, dar ce a fost important pentru noi, în Timişoara, este că, într-adevăr, acest fenomen în care solicitanţi de azil vin înapoi la Timişoara, unde sunt persoane fără adăpost sau stau în clădiri abandonate, asta nu e o situaţie care poate să dureze”, a declarat Dominic Fritz.