Conform presei maghiare, economia Ungariei va scădea cu 5,9% anul acesta, un ritm care nu a fost întâlnit de la criza financiară globală din 2009, dar economia urmează să îşi revină anul viitor, a anunţat Fitch Ratings, potrivit publicaţiei Budapest Business Journal, citate de news.ro.

Într-o prognoză regională actualizată, agenţia a anunţat că se aşteaptă ca PIB-ul real să scadă cu 5,9% în acest an din cauza pandemiei de coronavirus. Fitch prognozează însă o creştere reală de 5,4% pentru 2021.

Economia începe să se redreseze de la un nivel scăzut în aprilie, când măsurile privind restricţiile erau la apogeu. Producţia de vehicule este în creştere şi indicatorii de încredere îşi revin.

Analiştii Fitch au spus că se aşteaptă ca deficitul fiscal să crească la 4% din PIB în 2020, după ce guvernul a anunţat un pachet fiscal în valoare de 12% din PIB, care include subvenţii salariale, investiţii în servicii medicale şi garanţii pentru companii. Agenţia a adăugat, însă, că estimează că deficitul va scădea la 2,1% în 2021.

Acuzații grave la adresa lui Iohannis din Ungaria

Ungurii de la Magyar Nemzet vin cu acuzații incredibile. „La centenarul Tratatului de la Trianon în loc de a-şi linge rănile, a recurge la atacuri de furie, la crearea unei atmosfere tensionate, premierii ungar şi slovac au vorbit despre naţiunile puternice care se respectă reciproc, despre cooperarea din regiune. Conducerea de la Bucureşti nu a dat niciun semn că ar înţelege sau ar dori să înţeleagă mesajele.

Tactica lui Klaus Iohannis cu cartea maghiară nu a reuşit. Sondajele realizate după ieşirea antimaghiară de la sfârşitul lui aprilie nu semnalează o îmbunătăţire esenţială în aprecierea partidului de guvernământ iubit al preşedintelui. Pentru românii obosiţi de epidemie, sau mai degrabă de circul antiepidemic, persiflarea maghiarilor şi sudălmile la adresa social-democraţilor constituie o placă plicticoasă, uzată.
Între timp echipa premierului Ludovic Orban rătăceşte şi în continuare în labirintul cu mască şi situaţie de urgenţă, în timp ce o mare parte a Europei se ocupă deja de o bucată bună de vreme de soluţiile împotriva crizei economice, de stoparea procesului de sărăcire a populaţiei. În loc de o guvernare eficientă, PNL ar continua de la putere politica de opoziţie. În comunicările sale, pentru eşecurile sale vina o poartă oricine altcineva, doar el însuşi nu.

Partidul lui Iohannis, dar şi preşedintele însuşi profită de pe urma puterii ca şi cum ar fi singurii deţinători ai dreptăţii, ai democraţiei. Dacă majoritatea parlamentarilor aleşi în urmă cu patru ani la alegerile democratice nu procedează după gustul Cabinetului aflat în minoritate, este vorba despre o atitudine de subminare. Şi ziariştii care pun sub semnul îndoielii profesionismul guvernului nu sunt doar slugile plătite de către oligarhiile social-democraţilor, ci sunt filo-ruşi şi anti-europeni. Ar da oricând Transilvania lui Viktor Orbán. În tabăra lui Iohannis este democrat doar cel care este cu ei. Restul sunt cel puţin suspecţi.

Această atmosferă politică de la Bucureşti neîncrezătoare şi faţă de Ungaria a încercat să o destindă la negocierile din România ministrul ungar de Externe Péter Szíjjártó. Să adăugăm repede că în istoria relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări au existat mult mai multe perioade tensionate similare cu cea de acum, decât o coexistenţă fără nori. Media preparată de serviciile secrete oferă zilnic minciunile sau jumătăţile de adevăr îndreptate împotriva lui Viktor Orbán şi aproape că forţează elita politică bucureşteană antrenată în atitudine antimaghiară să recurgă la luări de poziţie permanente, la declaraţii belicoase”, susțin cei de la Magyar Nemzet.