România ar putea pierde bani europeni importanţi, în contextul în care există risc de dezangajare automată a fondurilor la finalul anului pentru toate programele operaţionale, cu excepţia unuia, arată un document aflat joi pe masa Guvernului. Acesta mai arată că ţara noastră nu a conturat proiectele şi priorităţile pentru care UE ne va da bani în viitoarea perioadă de programare, scrie adevarul.ro. 

O „notă privind implementarea şi programarea fondurilor UE”, aflată pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului, arată că „riscul de dezangajare automată a fondurilor la 31.12.2019, se menţine în prezent pentru toate programele operaţionale, cu excepţia POAT”, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.

Potrivit documentului, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate din FESI (PO Infrastructura Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistenţă Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit şi Afaceri Maritime), se situează la aproximativ 9,25 miliarde euro, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din alocarea UE aferentă acestor programe. Pentru FEAD a fost primită suma de 117,7 milioane euro.