Analiștii avertizează că ratele și chiriile se vor scumpi în 2020 și acest lucru se datorează creșterii monedei Euro, care va ajunge la peste 4,80 lei, scrie antena1.ro.

O situație încă neclară o reprezintă prețul la pompă al combustibililor. Pe de o parte s-a eliminat supraacciza la carburanți dar cresc accizele la benzină și motorină. Prețurile vor suferi astfel modificări, dar nu este deocamdată clar dacă vor scădea sau crește în primă fază.

Dacă scenariul creșterii prețului la pompă se adeverește, şoferii ar putea suporta o scumpire de 3-4 lei la un plin mediu de 50 de litri de carburanţi. Pe de altă parte, eliminarea supraaccizei ar trebui să aducă o economie de 19 lei la un plin de combustibil și teoretic șoferii ar trebui să iasă în avantaj.

De asemenea, cursul leu-euro va da mari bătăi de cap românilor. O rată sau chirie de 300 de euro va crește cu peste 20 de lei pe lună. Pentru cei cu credite în lei mai există un motiv de îngrijorare în ceea ce privește indicele ROBOR la trei luni. Previziunile pentru 2020 arată că ar putea atinge 3%, ducând la o scumpire a retei cu 50 de lei, conform simulărilor analiștilor.

Nu în ultimul rând, de astăzi s-au scumpit țigările, cu 40 de bani pentru un pachet.