Un deputat de la USR vrea să modifice legea astfel încât reclamele sau afişele care promovează fumatul să fie interzise.Măsurile acestuia nu se opresc aici. El vrea ca din baruri şi restaurante să nu mai aibă acces reprezentanţii companiilor care oferă gratuit ţigări.

Emanuel Ungureanu de la USR spune că astfel cei mici vor fi feriți de tentaţia fumatului. România este ţara în care mai bine de jumătate din adolescenţii de 15 ani au încercat măcar o dată tutunul. Mai mult chiar, țara noastră este pe locul 4, respectiv 7 în ceea ce priveşte adolescenţii de 13 sau 15 ani care fumează săptămânal.

„Problema este că reclama, la tot felul de țigarete electronice, tot felul de sisteme care aduc moartea, este extrem de agresivă. Gândiți-vă că avem state, cum este Ungaria, unde deja tutunul se vinde sau produsele doar în spații special amenajate. Noi aici avem hypermarket-uri unde este laptele, carnea, unde sunt alte produse la casă, există și produse din tutun care sunt prezentate în așa fel încât copiii și adolescenții să fie atrași și să facă o confuzie. Să nu pară țigara ceva care provoacă moartea, ci ceva cool, la modă”, a spus Ungureanu, potrivit digi24.

Parlamentarul vrea să modifice legea în aşa fel încât reclamele sau afişele care promovează fumatul să fie interzise. În plus, dacă legea intră în vigoare ar deveni ilegale şi ţigările oferite gratuit de companii în cluburi sau restaurante.

Imediat, producătorii au reacționat veghement. „În loc ca inițiatorii să se concentreze pe campanii de comunicare, educare și de prevenire a fumatului în rândul minorilor, preferă restricții inutile, care încalcă libertatea de alegere a consumatorului adult. În timp ce retailerii și producătorii legali se vor da peste cap să aplice legea, minorii vor putea cumpăra produse ilegale de oriunde, de la metrou, din piețe, de la colțul străzii.” sursa: JTI Romania

În România 14% din totalul deceselor sunt cauzate de fumat. În plus, procentul tinerilor români care fumează este de 5 ori mai mare decât în Statele Unite ale Americii.

În România, un adolescent din doi fumează pentru prima dată la vârsta de 15 ani. La vârsta majoratului, cei mai mulți dintre ei sunt deja dependenți de țigări. Deși unii încearcă să renunțe la acest viciu, corpul niciodată nu se va mai reface complet.

Potrivit medicului Florin Mihălţan, „plămânul distrus, alveolele distruse din plămân nu se mai refac și nu se mai regenerează. Nu este ca în alte organe în care această regenerare este posibilă. Apar lucruri ireversibile care distrug acest plămân ireversibil sau induc boli grave care nu pot fi vindecate. Enfizem, bronșită, astm bronșic, pe aparatul cardio-vascular induc boli coronariene, infarct miocardic, accident vascular”.

Proiectul de lege care a fost depus la Parlament interzice şi fumatul în maşină, dacă se află în automobil copii sau femei gravide.