Este o lovitură de proporții pentru toți cei care vor să-și facă studiile în Marea Britanie. De altfel, tot mai mulți tineri care vor să înveţe la universităţi din Anglia se tem că după Brexit vor plăti dublu taxele de școlarizare. 

Potrivit unor informații furnizate de jurnaliștii de la Digi24, după Brexit, tuturor candidaţilor li se vor aplica taxe de studenți internaţionali. Până acum, ajungeau până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență şi chiar 20.000 de lire pentru programele de masterat.

Alexandru Ghiță, fondator al unui program de finanțare de studii în străinătate a susținut că de acum încolo, aceste taxe se pot duce la 12.000, 15.000, 18.000 de lire, în funcție de domeniul de studiu.

La rândul său, Bogdan Ghiță, profesor universitar în Marea Britanie a spus că „universitățile vor decide individual ce taxe vor aplica, foarte posibil echivalentul celor internaționale, din afara UE. Cel mai mare impact îl vor avea împrumuturile de studii.” Împrumuturile acordate până acum de guvernul britanic le-au permis studenţilor să plătească anul universitar

„Cu aceste credite susții niște oameni foarte buni să meargă la niște universități foarte bune care au o rată mare de succes din perspectiva angajabilității absolvenților lor”, a punctat și Alexandru Ghiță.

Adina Cristescu, consilier educațional a venit și un sfat pentru tineri. „Îi sfătuim pe cât posibil să plece, să-și urmeze planurile pe care și le-au făcut, pentru că chiar dacă o parte din cursuri vor fi online, e bine să fie în campusuri”, a spus ea. Bogdan Ghiță a explicat că toate informațiile sunt disponibile online, nu vor fi cursuri și nici laboratoare, vor fi mai degrabă un fel de seminarii în care studenții pot primi feedback pentru munca făcută.

La o universitate din Olanda, se plătesc 2.200 euro taxa de studiu plătită universității și în jur de 1000 de euro per lună, incluzând costul de cazare, mâncare, transport, materiale.

Potrivit informațiilor furnizate de UNESCO, aproximativ 35.000 de studenți învață în afara țării, România ocupând locul 5 în clasamentul statelor UE cu cei mai mulți studenți internaționali.