Probleme mari pentru Guvernul Orban. Cei de la PSD joacă tare în Parlament cu doar câteva ore înainte ca Executivul să-și asume răspunderea pe Bugetul pe 2020.

PSD lovește dur în Guvern

PSD a depus 35 de amendamente la legea bugetul pentru anul viitor, pe care Guvernul Orban își asumă răspunderea în fața Parlamentului. Amendamentele depuse de parlamentarii PSD implică cheltuieli bugetare de 41 de miliarde de lei, care ar crește deficitul cu peste 4% din PIB.

Printre amendamentele depuse de PSD se numără cel referitor la suplimentarea cu 6 miliarde de lei pentru asigurarea dublării alocațiilor, după ce legea a fost adoptată de Parlament, dar și suplimentarea bugetului cu 19 miliarde pentru primari. De asemenea se propune alocarea a 3,4 miliarde pentru programul Start Up Nation, 7 miliarde pentru modernizarea spitalelor, și 2 miliarde pentru programul de irigații.

Social democrații cer bani pentru creșterea burselor elevilor, 600 de milioane de lei, 500 de milioane pentru PNDL, 900 de milioane pentru crescătorii de păsări, 260 de milioane pentru programul Mierea în școli, 300 de milioane pentru Programul suinelor și 310 milioane suplimentarea subvenției pentru motorină, pentru agricultori,

La sursa de finanțare, majoritatea amendamentelor depuse de PSD prevăd „creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale”.

Surse din partid au declarat că președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu va contesta bugetul la CCR, după asumarea răspunderii.

PSD nu vrea nicio modificare la OUG 114

PSD a depus mai multe amendamente și la proiectul Guvernului care modifică OUG 114. Conform acestor amedamente, PSD vrea păstrarea programului pentru investiții în stațiunile balneare și a programului pentru construcția de grădinițelor sportive, program despre care s-a spus că l-ar avantaja pe omul de afaceri Ion Țiriac.

Mai mult, social democrații nu sunt de acord cu desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții, un instrument folosit pentru finanțarea primarilor PSD, despre care premierul Ludovic Orban a spus că este „o păcăleală”. Conform amendamentelor depuse, se dorește menținerea creșterii indemnizației sociale pentru pensionari de la 704 lei la 775 de lei în 2020, precum și a indemnizației de merit, dar și măsurile din OUG 114 care se referă la pensiile private, anunță Digi24.