Concret, mai mulți lideri din PNL sunt de părere că amenzile date pe perioada stării de urgență au fost prea mari și că acest lucru va afecta partidul la alegerile locale. Aceștia pun o presiuni uriașă asupra Guvernului pentru ca acesta să vină cu o amnistie fiscală, luând în considerare că CCR a declarat amenzile ca fiind neconstituționale.

”În teritoriu lumea este supărată”

„Mulţi oameni sunt supăraţi din cauza amenzilor mult prea mari. Avem cazuri în localităţi unde un bătrân cu o pensie de 700 de lei a primit amendă de 2.000 de lei pentru că a depăşit cu un sfert de oră programul de cumpărături impus de autorităţi. Chiar dacă măsurile Guvernului se văd bine la Bucureşti, în teritoriu lumea e supărată, ceea ce se simte şi în sondaje”, a explicat pentru Adevărul unul dintre liderii PNL din vestul ţării.

Guvernul nu vrea să anuleze amenzile

Premierul Ludovic Orban nu este de acord cu anularea amenzilor, susține surse guvernamentale.

”Noi suntem de partea milioanelor de români care au respectat regulile. Pentru PSD, importanţi sunt cei 300.000 care au încălcat legea ”, susţin sursele citate.

Decizia CCR a fost aspru criticată de către premierul României.

”Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva, şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de noul coronavirus”, a afirmat Orban.

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea