Toate statele membre ale Uniunii Europene vor aplica, de la 1 ianuarie 2019, cinci măsuri anti-abuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizează principalele forme de evitare a obligaţiilor fiscale practicate de marile companii multinaţionale.
 
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Comisia Europeană salută intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2019, a noilor norme care au ca scop eliminarea celor mai frecvente practici de evitare a obligaţiilor fiscale de către multinaționale.
 
“Comisia a luptat constant şi pentru o perioadă lungă de timp împotriva planificării fiscale agresive. Bătălia nu este câştigată încă, dar astăzi facem un pas foarte important în lupta noastră împotriva celor care încearcă să profite de neconcordanţele dintre sisteme fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata de obligaţii fiscale în valoare de miliarde de euro”, a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici.
 
Normele se bazează pe standardele globale elaborate de OCDE în 2015 cu privire la erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor (BEPS) şi ar trebui să contribuie la prevenirea deturnării profiturilor neimpozitate în afara UE de multinationale.
 
De la 1 ianuarie 2019, toate statele membre vor putea acum să impoziteze profiturile transferate în ţări cu un nivel redus de impozitare în care societatea nu are o activitate economică reală (norme privind societăţile străine controlate), iar câştigurile în ceea ce priveşte activele precum proprietatea intelectuală, care au fost transferate de pe teritoriul UE, vor deveni de acum încolo, de asemenea, impozabile în UE (norme privind impozitarea la ieşire).
 
Totodată, pentru a descuraja societăţile să creeze acorduri de îndatorare artificiale menite să reducă la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobânzii nete pe care o societate îl poate deduce din venitul său impozabil (norme privind limitarea deductibilităţii dobânzii), iar societăţile vor fi împiedicate să exploateze neconcordanţele din legislaţia fiscală a două ţări diferite din UE pentru a evita impozitarea (norme privind tratamentul neuniform al elementelor hibride). În plus, ţările membre au de acum posibilitatea de a aborda mecanismele de evitare a obligaţiilor fiscale care nu fac obiectul unor norme specifice de combatere a evitării obligaţiilor fiscale (norma generală anti-abuz).