„Pentru UE nu se schimbă nimic. Spania rămâne singura noastră interlocutoare", a scris Tusk pe contul său de Twitter, cerându-i totodată guvernului spaniol "să favorizeze forţa argumentului mai degrabă decât argumentul forţei". 

De la începutul crizei catalane, UE şi-a afişat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele "respectării Constituţiei spaniole". 

„Cred că trebuie cu toţii să respectăm ţările aşa cum sunt, trebuie să respectăm Constituţia şi aceasta este extrem de important pentru Europa", a reiterat vineri dimineaţa comisarul european Carlos Moedas, întrebat cu privire la ultimele evoluţii din Catalonia

Parlamentul catalan a votat vineri o rezoluţie în care proclamă regiunea un "stat independent luând forma unei Republici", o ruptură fără precedent în Spania. 

La rândul său, şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a reacţionat imediat pe Twitter, promiţând că va "restaura legalitatea" în Catalonia, iar Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii.