Prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 123/2020, care prevede modificarea şi completarea art. 3 din Legea 61/1993 în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii au fost respinse marți de Comisia pentru muncă şi protecţie socială, după cum transmie Agerpres.

Proiectul de lege de respingere a ordonanţei se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de miercuri – cameră decizională -, fiind adoptat de Senat în şedinţa din 11 august a acestui an. Senatorii au acordat atunci 87 voturi favorabile, 29 împotrivă şi 12 abţineri pentru raportul de admitere a proiectului de respingere a ordonanței.

Potrivit acestuia, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: „majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”.

„La lucrările comisiei şi-au înregistrat prezenţa 24 de deputaţi, din totalul de 24 de membri. Raportul comisiei a fost adoptat cu majoritate de voturi (2 împotrivă şi 3 abţineri)”, potrivit documentului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În urma finalizării dezbaterilor, Comisia pentru muncă propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Senat, în sensul respingerii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 123/2020.

Președintele Klaus Iohannis sublinia recent că atât el, cât și Guvernul Orban își dorește ca alocațiile copiilor să fie majorate doar că este necesar să existe destul resurse bugetare pentru acest lucru.

„Trebuie să existe bani. În acest moment bani nu există. Totuşi, Guvernul a venit cu o soluţie prin care se cresc gradual aceste alocaţii”, declara președintele Klaus Iohannis.