Președintele Comisiei JURI i-a transmis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, în care îl informează pe aceasta că în şedinţa de luni a Comisiei s-a ajuns la concluzia că Rovana Plumb nu poate exercita funcţia de comisar european în conformitate cu tratatele europene şi codul de conduită. Şefa Comisiei JURI nu oferă însă o soluţie concretă, ci lasă decizia în seama preşedintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta a cerut luni înlocuirea cât mai rapidă a candidaţilor României şi Ungariei, respinşi de către Comisia de Afaceri Juridice a Parlamentului European. Purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen a precizat că s-au început deja discuţiile cu Guvernele de la Bucureşti şi Budapesta pentru două noi propuneri de comisari europeni.

„Candidaţii trebuie să fie adecvaţi şi să corespundă portofoliilor. Dacă nu se va potrivi ceva, va trebui să cerem noi nume”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Acesta a mai precizat că Ursula von der Leyen nu a primit, deocamdată, o scrisoare oficială din partea lui David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, privind respingerea Rovanei Plumb şi a lui László Trócsányi, deşi purtătorul de cuvânt al Parlamentului European spunea că David Sassoli o va întreba acum pe von der Leyen ce măsuri urmează să adopte.