Economia germană ar putea să stagneze sau chiar să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, deoarece măsurile adoptate la nivel naţional şi internaţional pentru a ţine sub control cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus afectează sectorul petrecerii timpului liber şi exporturile, a anunţat luni Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters, conform Agerpres.

În condiţiile în care şcolile şi magazinele rămân deschise, iar restricţiile afectează restaurantele şi industria hotelieră, Germania a adoptat până acum o abordare mai suplă decât unii dintre vecinii săi europeni. Cu toate acestea, prima economie europeană ar urma să aibă de suferit de pe urma unei cereri mai slabe de peste hotare.

„Performanţa economică totală ar putea stagna, şi chiar scădea, după o creştere foarte viguroasă în cursul verii”, precizează Bundesbank în ultimul său raport lunar.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei subliniază că o cădere economică similară cu cea înregistrată în primăvară este puţin probabilă iar progresele înregistrate în dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 cresc şansele ca „în curând” să fie găsit un echilibru între ţinerea sub control a virusului şi menţinerea deschisă a economiei.

Potrivit unor documente consultate de Reuters, cancelarul german Angela Merkel şi premierii landurilor urmează să se întâlnească luni pentru a prelungi măsurile sanitare destinate să oprească creşterea cazurilor de infecţie. Conform calendarului iniţial aceste măsuri urmau să expire la finele lunii noiembrie.

Germania va oferi ajutor companiilor afectate de pandemie

Pe de altă parte, Germania ar urma să plătească în perioada ianuarie-iunie 2020 aproximativ 22 miliarde de euro pentru a oferi ajutor companiilor şi angajaţilor independenţi, deoarece impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19) se va extinde şi anul viitor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Separat, pachetul de sprijin din noiembrie al autorităţilor de la Berlin pentru a compensa firmele afectate de măsurile de izolare adoptate luna aceasta se va ridica la 14 miliarde de euro, după ce iniţial Guvernul intenţiona să acorde zece miliarde de euro, susţin sursele.

Ca parte a noilor măsuri de sprijin, companiile vor obţine până la 200.000 euro pe lună pentru a acoperi costurile fixe, cum ar fi chiria, în timp ce antreprenorii individuali pot primi până la 5.000 de euro.

Germania dispune de suficiente fonduri pentru a adopta noi măsuri de sprijin, dacă va fi necesar, pentru a contracara impactul pandemiei asupra celei mai mari economii europene, a afirmat joi ministrul de Finanţe Olaf Scholz. Acesta a explicat că autorităţile de la Berlin intenţionează să facă în total împrumuturi de peste 300 miliarde de euro în 2020 şi în 2021, dar trebuie să analizeze cu atenţie ce măsuri de sprijin sunt oportune.