Mai exact, potrivit DPA, Deși legea privind uniformizarea şi înăsprirea restricţiilor antiepidemice în Germania, a fost aprobată de Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului, la iniţiativa cancelarului Angela Merkel, aceasta a fost contestată deja la Curtea Constituţională. Astfel, pe parcursul procedurii, proiectul nu va putea fi promulgat, precizează sursa citată.

De menționat este faptul că, mișcarea a fost făcută de firma de avocatură deţinută de Claus Pinkerneil, cu sedii în oraşele Berlin şi München. Aceștia au sesizat în cursul zilei de joi Curtea Constituţională din Germania în legătură cu proiectul de lege privind restricţiile.

În ceea ce privește sesizarea privind încălcarea drepturilor fundamentale prevăzute în Constituţie, aceasta intervine în contextul în care Bundesratul, Camera superioară a Parlamentului german, intenţionează să aprobe joi controversatul proiect de lege, aprobat deja miercuri de Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului.

Această procedură ar putea bloca astfel promulgarea proiectului de lege de către preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. De menționat este faptul că, și Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), aflat în opoziţie, precum şi unii deputaţi independenţi au anunţat că vor contesta noile măsuri la Curtea Constituţională.

Noile restricții din Germania generează haos

Sesizarea la Curtea Constituțională vine la o zi după ce Bundestagul a aprobat noile restricţii antiepidemice, înciuda protestelor violente de la Berlin, în cursul cărora au fost reţinute 150 de persoane.

Deși, protestatarii au cerut demisia cancelarului Angela Merkel, respectarea drepturilor şi oprirea “dictaturii”, noile restricții ar urma să fie și mai stricte.

În același timp, în cursul săptămânii trecute, Guvernul din Germania a mai aprobat un proiect care prevede intensificarea şi uniformizarea restricţiilor antiepidemice, cancelarul Angela Merkel argumentând că “situaţia este gravă” şi trebuie evitată ocuparea locurilor în secţiile de terapie intensivă.

Totuși, pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Totodată, Guverul de la Berlin a mai dispus și modificarea Legii privind protecţia faţă de infecţii, iar noile reglementări vor permite aplicarea în mod uniform a restricţiilor în zonele cu o rată de contagiere ridicată.

De menționat este faptul că, noile norme prevăd interdicţii de circulaţie între orele 21.00 şi 5.00 în zonele în care rata de infectare este ridicată, dar și reducerea numărului de persoane care se pot întâlni în privat, închiderea şcolilor şi a restaurantelor.

Resticțiile mai prevăd și o serie de norme privind accesul în magazine, în anumite situaţii fiind necesare rezultate negative la teste anticoronavirus.