Posesorii de maşini electrice ar putea fi suprataxaţi, în viitor, anunţă câţiva experţi în domeniul energiei care au au vorbit recent la o conferinţă pe teme de mobilitate electrică, organizată de ziarul Bursa, scrie e-nergia.ro.

Posibilitatea introducerii de taxe pentru maşinile electrice, când acestea se vor înmulţi semnificativ

Motivele taxării ţin de faptul că statul nu va mai primi atâţia bani din acciza pe care o percepe acum de la cumpărătorii de benzină şi motorină şi de faptul că unele costuri ale decarbonizării  ar urma să fie suportate inclusiv transportul electric, în viitor.

În urmatorii 10-20 de ani, când numărul autovehiculelor electrice va creşte se va înregistra o gaură în bugetul statului din cauza dispariţiei accizei, potrivit lui  Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE). El a precizat, la conferinţa organizaă de Bursa, că în prezent sunt 7,7 milioane de autovehicule înregistrate în ţara noastră, din care doar 1500 sunt electrice. La un parcurs anual, acciza aferentă combustibilului consumat de o maşină este de 1.000 de euro. Valoarea totală a accizei încasată din piaţa auto se ridică la 7,7 miliarde euro, reprezentând 10% din buget. Oficialul CRE a mai adăugat că, potrivit estimărilor UE cu privire la numărul autovehiculelor electrice, până în 2030, numărul acestoara va atinge 40 de milioane. În prezent, în UE sunt 1,4 milioane de autovehicule electrice.

Citeşte continuarea aici.