Mai precis, un litru de Efix benzina 95 a ajuns la 5,75 de lei, în creștere cu 16 bani de la nivelul de 5,59 de lei.

Benzina Alto 101 costa până astăzi 6,24 de lei, iar acum Rompetrol îți cere 6,4 lei pe un litru din acest sortiment.

Cel mai ieftin sortiment de motorină, Efix Diesel, costă acum 5,94 de lei, de la 5,82 în creștere cu 12 bani.

Diesel Alto 55, cel mai scump sortiment de motorină de la Rompetrol, a ajuns la 6,24 de lei, de la nivelul de 6,13 de lei, în creștere cu 11 bani.
Benzina s-a scumpit masiv la Petrom. Lukoil, doar cu 3 bani deocamdată

La doar o zi după ce au afirmat că "va continua politica de creştere moderată a preţurilor", Petrom a scumpit motorina cu 9 bani, iar benzina cu 12 bani.

Astfel, la stația de la Eminescu, un litru de Euro Diesel 5 a ajuns la 5,97 de lei, de la nivelul anterior de 5,88 de lei.

Un litru de Premium Fără Plumb 95 se vinde la Petrom cu 5,79 de lei, de la 5,67 de lei, iar un litru de Top Premium 99+ are un preț de 6,16, prețul anterior fiind de 6,04 lei.

Problemele din Iran cu livrările de petrol către statele europene, care a dus la creşterea cotaţiei internaţionale a ţiţeiului, şi-au produs efectele şi pe piaţa românească. Lukoil România, cea de-a treia companie în funcţie de numărul de staţii, a majorat deja de ieri preţul benzinei.

Scumpirea este de trei bani pe litru şi a fost aplicată la sortimentul Euroluk 95, adică cea mai ieftină benzină comercializată de companie, conform datelor publicate pe site-ul lukoil.ro. Astfel, preţul mediu al unui litru de benzină Euroluk 95 la staţiile proprii este de 5,6 lei. Celelalte preţuri au rămas nemodificate, acestea fiind de 6,07 lei – benzina Ecto 98, 5,77 de lei este preţul unui litru de motorină Euro L Diesel şi 5,94 lei – Ecto Super Diesel.

Lukoil nu a mai operat nicio modificare a preţurilor benzinei şi motorinei de la jumătatea lunii ianuarie. În această lună, compania a scumpit însă cu 17 bani litrul de GPL, de la 3,01 lei la 3,18 lei.
Ce spune Rompetrol despre această scumpire

Redăm mai jos punctul de vedere al companiei Rompetrol privind scumpirea operată astăzi:

“Ultima modificare a prețurilor medii practicate în rețeaua Rompetrol s-a realizat
în 13 ianuarie.  Față de această dată, modificarea de astăzi (+2,9% la Efix benzină și 2,1% Efix motorină) vine pe fondul evoluțiilor internaționale ale țițieiului a ale produselor petroliere (+13.4% pentru benzina Euro 5, +6,8% pentru motorina Euro 5 si +10.7% pentru țiței). Menționăm că în perioada 13 – 24 februarie, evoluția cursului valutar (-4%) a temperat creșterea prețurilor produselor petroliere.

 Principalele componente ale preţului carburanţilor:

·         T.V.A.;

·         Acciza;

·         Costuri logistice (distribuţie primară şi secundară – salarii, întreţinere, amortizări – rovigneta, anvelope de iarna, etc.);

·         Costuri de operare reţea de distribuţie (salarii, taxe, impozite locale, utilităţi, investiţii obligatorii);

·         Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionării şi prelucrării acesteia);

·         Costuri financiare (dobânzi – credite investiţii, curs valutar, etc.);

·         Adaos comercial.

În prezent, nivelul total al sumelor virate de Rompetrol Downstream către bugetul de stat (accize, TVA) reprezintă 46% din preţul final al benzinei şi de 42% din cel al motorinei.

În plus, trebuie să ţinem cont că fiecare companie petrolieră are propriul mod de calcul al preţului carburanţilor la pompă, în funcţie de costurile de procesare ale ţiţeiului, distribuţie ale combustibililor şi operare ale reţelei.