Demersul nu este singular, pentru că Senatul Universității a respins deja 90 de cereri de demitere a actualului rector, venite de la persoane din afara instituției. Cele 90 de cereri de demitere au fost primite de la un grup de persoane din București și se circumscriu inițiativei parlamentarului USR USR Vlad Gheorghe. Conducerea Universității a stabilit în ședința de acum două zile să răspundă solicitanților că nu există nicio prevedere legală care să permită în acest moment demiterea rectorului, în nicio legislaţie, şi că acesta s-a suspendat din funcţie în momentul ocupării fotoliului de ministru, relatează ziaruldeiasi.ro.

Există însă în momentul de faţă mai multe negocieri purtate neoficial între profesorii universităţii, care vor să asume o poziţia oficială împotriva actualului rector ales. În acest sens, a fost redactată o scrisoare cu un formular tip Google Forms pe care să o semneze, asumat, oricine din colectivul academic de la Universitatea Cuza, relatează sursa citată.

„În urma întâlnirilor purtate de către mai multe asociaţii civice cu reprezentanţi ai Senatului Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi şi a numeroaselor acţiuni în cadrul societăţii civile, suntem încurajaţi să avem o luare comună de poziţie pentru a cere demiterea domnului Tudorel Toader din funcţia de rector (auto-suspendat). Deşi manifestările noastre individuale au fost apreciate, am fost şi suntem în continuare criticaţi pentru faptul că nu iniţiem o acţiune comună, în calitatea noastră de educatori şi formatori de caractere, ca reacţie la prejudiciul imens pe care domnul Toader îl aduce instituţiei noastre. Când numărul semnatarilor va fi suficient de mare, demersul se va materializa într-un document scris pe care îl vom semna împreună, se precizează în textul mesajului.