Probleme mari pentru România. Ni se va interzice să mai exportăm carne de porc și nu numai. Din cauza acestui lucru, pierderile vor fi uriașe. O spune șeful Romalimenta, Sorin Minea, care a dezvăluit că țara noastră este în mare pericol.

Exporturile de carne de porc vor fi blocate de către Uniunea Europeană din cauză că autoritățile române nu au comunicat datele complete ale efectelor pestei porcine în țara noastră. Acest lucru ar însemna o lovitură de peste 150 de milioane de euro.

Sorin Minea mai spune că nu este vorba doar despre carnea de porc. „Informațiile sunt direct de la Bruxelles, sunt informații publice, nu-i vorba numai de carnea de porc, care la ora actuală este interzisă la export. La ora actuală, dacă se votează rezoluția, este vorba și de preparatele din carne în totalitate, România intrând toată în zona roșie”, a spus Minea la Antena 3.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, îl contrazice. Exporturile de carne de porc nu vor fi oprite. „Nu se va întâmpla pentru că știu cum s-a derulat firul evenimentelor. O asociație din România a făcut un lobby la Comisia Europeană solicitând să fie înroșită toată țara pentru că atunci mișcarea efectivelor de animale în interiorul țării este mai facilă. Înroșită înseamnă să se spună că toată România este ocupată de pestă porcină, situație care nu este așa”, a spus Petre Daea.

Daea a subliniat că a făcut o serie întreagă de demersuri pentru ca România să fie protejată de eventualele sancțiuni legate de exportul de carne de porc.