Societatea civilă pune piciorul în prag și ordonă Guvernului să nu adopte OUG pentru modificarea actelor normative în materie electorală cu o lună înaintea referendumului din 26 mai. Mai mult, șeful Autorităţii Electorale Permanente este avertizat. O astfel de măsură nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia, spun cei de la societatea civilă, conform europafm.ro.

Reprezentantii societatii civile critica intentia actualilor guvernanti de a calcula cvorumul necesar pentru validarea referendumului in functie de numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral şi nu de cel al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, cum spune Legea actuala.

“În condiţiile în care la referendumul precedent condiţiile au fost modificate astfel încât să faciliteze atingerea cvorumului, iar acum prin proiectul de OUG aflat în dezbatere publică se incearca îngreunarea atingerii aceluiaşi prag, considerăm inacceptabilă practica modificării legislaţiei electorale prin OUG la fiecare scrutin în funcţie de interese politice de moment”, precizează semnatarii scrisorii deschise.

Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Forum Apulum, Rezistenţa, Civica, Geeks for Democracy, sociologul Mircea Kivu, analistul politic Claudiu Tufiş şi expertul electoral Maria Krause solicită Autorităţii Electorale Permanente şi Guvernului României să ţină cont de problemele semnalate şi să nu adopte OUG în forma actuală.