Focarele au apărut în satul Şilindru, din comuna Şimian și la porcii mistreţi din fondul de vânătoare Fagu, lângă domeniul miliardarului.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihora precizat că numărul total al focarelor declarate în Bihor a ajuns la 48 în ce priveşte porcii domestici şi 2 la porcii mistreţi din fonduri cinegetice. 

 “Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi şi ecarisaţi toţi porcii domestici bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia, respectiv toate carcasele de porc mistreţ care au fost vânate concomitent cu mistreţii bolnavi, şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi de la cele sacrificate”, se spune în comunicatul DSVSA. 

 Potrivit şefului DSVSA, Remus Moţoc, mistreţii de pe fondul de vânătoare Fagu, unde boala a debutat recent, nu îi aparţin miliardarului Ion Ţiriac, ci sunt pe un domeniu de vânătoare învecinat cu aceasta. 

 Specialiştii instituţiei “au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor şi zonelor de vânătoare afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”.