Informații incendiare au indicat că o companie rusească și-a manifestat interesul pentru achiziționarea activelor combinatului Ga-Pro-Co Chemicals, deținut de magnatul Ioan Niculae în județul Neamț.  Dezvăluirea a fost făcută de economica.net care au citat surse din piaţa energetică pentru.

Sursa citată a subliniat că acest combinatul se află în prezent în faliment, însă investitorii ruși ar fi interesați de instalațiile utilizate de acesta, care sunt în stare de funcționare și însoțite de toate licențele producătorilor, necesare punerii lor în funcțiune.

Rușii ar fi demarat acțiuni de prospectare a ofertei prin intermediul unui om de afaceri din Moldova care desfășoară activități economice și în România. Prețul de vânzare al tuturor activelor stabilit de evaluator este de 17,8 milioane de euro, însă, potrivit informațiilor noastre, punctul de atracție pentru ruși îl reprezintă doar instalațiile tehnologice.

Jurnaliștii au mai spus că în acest moment nu există informații care să confirme intenția rușilor de a continua activitatea combinatului pe teritoriul României, existând posibilitatea ca, odată cu achiziția activelor combinatului Ga-Pro-Co Chemicals activitatea de pe teritoriul României să fie suspendată și relocată în alt stat.

Activele societatii combinatului Ga-Pro-Co Chemicals SA sunt constituite din terenuri și clădiri, instalații și echipamente tehnologice, utilaje și mijloace de transport, dar și din stocuri de materii prime și materiale și obiecte de inventar. Instalațiile de producţie, adevărata miză pentru investitorii ruși, constau în instalatia de uree, de amoniac, de acid azotic, de azotat de amoniu/nitrocalcar și de îngrășăminte lichide.

Ga Pro Co Chemicals Săvinești face parte din grupul de firme Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.